Na vsebino

Semič v starih cajtih (33)

Vojna zgodba Ivana Janeza - Žanžka

Podatke je na osnovi dokumentov in po spominu zbral Janezov sin Blaž Kočevar.

Leta 1913 je služil vojaški rok v Ljubljani v Feldkanonen regimentu No 7. Z izbruhom prve svetovne vojne leta 1914 so njegov regiment premestili na rusko fronto v Galicijo. Med avstroogrskimi vojaki je bilo vsak dan na stotine ubitih in ranjenih.

Janez je opravil bolničarski tečaj in reševal svoje težko ranjene tovariše. Za hrabrost je bil tudi odlikovan.

V strašni ruski zimi, ko je neke ledenomrzle noči ostal sam, se je zakopal v topel kup gnoja in si tako rešil življenje.

Pripovedoval je o pretresljivih bojnih dogodkih pri trdnjavi Pšemisel. Da se ne bi slovenski vojaki preveč bratili z Rusi, so bili premeščeni na soško fronto, kjer je bilo še huje kot v Galiciji. Ko so padale mine po kamnitem terenu, so drobci kamenja pomorili več vojakov, kot sovražne krogle. Najhujša je bila ofenziva pri Doberdobu, kjer so s posebnim topom merzerjem kalibra 305 mm uspeli zdrobiti izredno močno utrjene italjanske položaje.

Avstroogrska je leta 1918 kapitulirala. Janez se je za kratek čas vrnil domov, vendar ga je v začetku leta 1919 novonastala država Jugoslavija vpoklicala v bran severne meje z državo Avstrijo. Znašel se je med Majstrovimi borci. Po končanih akcijah so mu priznali status Majstrovega borca. Po sedmih letih vojaškega urjenja, predvsem pa krvavih bojev, je srečno dočakal mir in bil 28. 7. 1919 končno demobiliziran.

Vir: https://publishwall.si/.../semic-in-prva-svetovna-vojna

Objavil: Zvone Butala

Vir: Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj