Na vsebino

S pesmijo zaželeli zdravja in sreče družini

"Prošel je, prošel, pisani vuzem, došel je, došel Zeleni Jurij …" S tem napevom se pričenja ena izmed belokranjskih različic 'jurjašev', ki so na Jurjevo koledovali od hiše do hiše. S pesmijo zaželijo zdravja in sreče družini. Zaprosijo jih za darove Zelenemu Juriju, gospodinji pa se oddolžijo z brezovo vejico, ki se jo zatakne za hišni podboj in tam varuje dom, družino, hlev in polja. V Adlešičih poleg tega velja pregovor, da takšna vejica pomaga tudi pri odganjanju škodljivcev.

Star belokranjski običaj že vrsto let ohranjajo člani Folklorne skupine KUD Božo Račič Adlešiči, ki so minulo nedeljo tradicionalno obiskali domove v Adlešičih in okolici. Kot vedno so jih domačini z veseljem pričakali, jih obdarili ter pogostili z dobrotami.

V Beli krajini so povsod veseli, da jih obišče zeleni Jurij in ga radi obdarijo: z jajci, pogačo, vinom in denarjem. Zelo redko se zgodi, da pri kateri hiši ne bi odprli vrat. Če družine ni doma, jurjaši vseeno podarijo brezovo vejico, če pa skopuhi ne obdarijo Jurija, pa se skupina prihodnja leta takšni hiši izogne, kar je tudi velika vaška sramota za gospodarja in gospodinjo.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj