Na vsebino

Prešernov dan

Danes obeležujemo Prešernov dan, ki je osrednji slovenski kulturni in državni praznik.

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi. Osnovno šolo je obiskoval v Ribnici ter bil zapisan v Zlato knjigo kot odličen učenec. Šolanje je nadaljeval na gimnaziji v Ljubljani, nato pa zaključil dva letnika tedanje filozofije, tretji letnik pa je končal na Dunaju. Leto kasneje se je vpisal še na dunajsko pravno fakulteto, kljub temu, da ni imel podpore družine, saj je mati želela, da bi postal duhovnik. Leta 1826 je končal študij prava, dve leti zatem pa je promoviral za doktorja prava. Po vrnitvi v Ljubljano je pričel opravljati svoje prve službe kot odvetniški pripravnik. V Ljubljani se je Prešeren spoprijateljil z Matijem Čopom, ki ga je prepričal, da je začel resneje razmišljati o pesniškem ustvarjanju. Tako so začele izhajati pesmi, ki jih je objavljal v almanahu Kranjska čbelica. Leta 1833 je v trnovski cerkvi spoznal Julijo Primic, ki je močno zaznamovala njegovo nadaljnjo pesniško ustvarjalnost. Posvetil ji je številne pesmi, med njimi najbolj znano Sonetni venec. Najtežje obdobje za Prešerna je bila smrt Matije Čopa. Svojo žalost za izgubo prijatelja je izpovedal v uvodu v epsko pesnitev Krst pri Savici. Pet let zatem je Prešerna pretresla še nenadna smrt Andreja Smoleta, kar ga je pahnilo v obup, osamljenost in apatijo. V tem času so nastale pesmi K slovesu, Pod Oknom, Mornar. Leta 1846 se je preselil v Kranj in najel stanovanje v hiši, ki je bila takrat last kranjskega trgovca in pivovarja Franca Mayrja. Umrl je na današnji dan leta 1849.

Danes France Prešeren velja za enega največjih slovenskih pesnikov in slovenskih simbolov. Sedmo kitico Zdravljice smo vzeli za himno, na bankovcu za 1000 slovenskih tolarjev je bila njegova podoba, danes pa je upodobljen na kovancu za 2 evra.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj