Na vsebino

Pozdrav svetlobi v Belokranjskem muzeju v Metliki

Danes je Gregorjevo in vsi vemo, da se na ta dan ptički ženijo. V starem (julijanskem) koledarju je veljalo za prvi pomladanski dan in je eden prvih pomladanskih praznikov, ki so ga v ljudskem izročilu praznovali na Slovenskem.

V Beli krajini so tako na primer starši pod grmovje skrivali, otroci pa iskali, 'barilček' in 'povitičko'. To sta dobroti, ki sta ostali od ptičje svatbe, v zahvalo otrokom za krmljenje med zimo.

Še en lep običaj pa smo včeraj obudili na naši delavnici - pozdrav svetlobi. Gregorjevo namreč velja tudi za dan, ko spustimo luč v vodo. Spuščanje »gregorčkov« po potokih in rekah je veljalo za simbolično dejanje obrtnikov in delavcev, ki so s tem opozorili na dan in letni čas, ko se začne dan daljšati in so svoja dela dalj časa opravljali pri dnevni svetlobi in ne več ob razsvetljavi.

Lani je bila delavnica Gregorjevo prva, ki smo jo morali zaradi pandemije odpovedati, letos pa smo ravno z njo spet začeli naša druženja z vami in svoje pedagoško poslanstvo.

Vir: Belokranjski muzej Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj