Na vsebino

Pogovor o staranju

Na današnji delavnici v Hiši sadeži družbe v Metliki smo se s Silvio Niedergerke pogovarjali o staranju, kako ga preprečimo, o dejavnikih ... Starosti ne moremo ubežati, lahko pa ublažimo njene posledice.

Ločimo dva tipa starosti – kronološko in biološko. Kronološko starost določa naš rojstni dan, biološko pa vitalnost organizma v primerjavi z drugimi ljudmi iste kronološke starosti.

Staranje je povsem normalen, a ne povsem razumljen biološki proces, ki se kaže kot zmanjšana sposobnost vzdrževanja ravnovesja v telesu zaradi slabšanja normalnih fizioloških funkcij. Staranje je povzročeno s številnimi dejavniki, med katere spadajo kajenje, prekomerno izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite, genetika, slaba kakovost spanca, neuravnotežena prehrana, prekomerno uživanje kofeina in alkohola, onesnažen zrak, stres ...

Oksidativen stres povzročajo prosti kisikovi radikali. To so spojine, ki normalno nastanejo pri celičnem dihanju. Nastajajo pa tudi med sončenjem, uživanjem rdečega mesa in ob drugih nezdravih navadah. Naše telo se proti njim bori z antioksidanti, kamor spadata najbolj znana vitamin C in vitamin E, ki ju lahko dobimo s hrano ali prehranskimi nadomestki.

Vir: HSD Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj