Na vsebino

Nov most čez Sušico

Na Grabrovcu so letos porušili dotrajani most čez Sušico in izgradili nov armiranobetonski most s tremi razponi v skupni svetli dolžini 20 metrov. Uredili so tudi sam potok Sušica v območju mostu in sicer pet metrov gor in dol vodno. Nova širina vozišča skupaj z robnimi pasovi znaša 5,5 metrov. Vrednost gradbenih del, ki jih je izvedlo podjetje CGP je znašala 188 tisoč evrov, sredstva pa je v celoti zagotovila Občina Metlika iz letošnjega proračuna .

Grabrovec je majhna gručasta vas v pobočju nad Metliko, na valovitem, močno zakraselem svetu in najmanjša krajevna skupnost v občini. Tu se razprostirajo vinogradi in številne .zidanice, neokrnjena narava in prelepi razgledi pa prav tako prispevajo k razcvetu turistične ponudbe v vasi.

Posebnost je vaška cerkvica svetega Urbana. Vas je bila prvič omenjena okoli leta 1565 in je sprva nastala v okolici cerkve, v času turških vpadov pa je bila požgana. Glavni oltar s podobo zavetnika vinske trte, svetega Urbana, je leta 1873 naredil metliški podobar Jernej Jereb.

Skozi Grabrovec poteka 6.3 kilometra dolga Urbanova pot, ki je priljubljena pohodniška in kolesarska krožna pot Metličanov in drugih obiskovalcev. Urbanova pot se prične v Metliki in nas med vinorodnimi griči in zidanicami, gozdom in polji Grabrovca vodi do cerkve in nazaj v Metliko. Kostanjev gozd na Grabrovcu je od nekdaj priljubljena jesenska izletniška točka metliških šolarjev za nabiranje kostanja.

Grabrovčani so bili širši javnosti poznani tudi kot zgledni organizatorji tradicionalnega silvestrskega pohoda z baklami in majskega pohoda iz Metlike, ki se je zaključil na športnem igrišču na Grabrovcu.

Vir: Občina Metlika, foto: Borna Miljavac Purgar

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj