Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (5)

Semič v starih cajtih:

Semiške igre

Pripoveduje: Slavko Pavlakovič

Zgodilo se je nekako tako. Evrovizijski program nas je že nekaj let zabaval z znamenito oddajo Igre brez meja. Sodelovale so tudi ekipe iz Slovenije, med njimi tudi novomeška. Nekega ponedeljka smo v zbornici med odmorom debatirali o teh igrah. Pokojni kolega Milan Pirš je predlagal, da bi v Semiču pripravili kaj podobnega. Ni mi bilo potrebno dvakrat reči. Napisal sem okvirna pravila in program.

Tako so bile spočete Semiške igre, ena najlepših prireditev v zgodovini Semiča. Na seji upravnega odbora TVD Partizan so vsi člani idejo navdušeno podprli in zagnali smo se na delo. K uspehu so veliko pripomogli gasilci, saj so imeli na veselici, ki je sledila igram, veliko obiskovalcev.

V pripravi in izvedbi prireditve so sodelovali vsi člani TVD Partizan in še nekaj drugih prostovoljcev. Posebej moram omeniti Jožeta Kastelica, Alojza Željka in Tončka Pluta.

Pred začetkom iger so vsi kapetani ekip s podpisom izrazili soglasje s pravili in sestavo ekip. Častno razsodišče je vodil pravnik Anton Marentič.

Na prvi fotografiji je eden izmed prizorov s Semiških iger, na drugi vidimo zastavo Semiških iger in Šokca – maskoto iger. Na tretji fotografiji so člani častnega razsodišča.

Vir: sdpartizan-semic.com

Stara Metlika:

Radofci leta 1939.

V prvi vrsti spodaj, tretja,postrani drži glavo, ker ima zlomljen vrat, to je Justina (Justa) Kočevar, po domače Matkuča, sedaj živi v Ameriki. Drugih otrok v prvi vrsti ne poznam.Druga vrsta: četrti je moj deda Jure, peta je moja draga teta Mara, šestega ne poznam, sedmi je moj stric Janez, brat od dide Tate, zadaj je moja tama Marička umrla je leta 1940. Naprej je žena od strica Janeza Ana (Nuza), zmerjali so jo Fuca ( kaj to pomeni ne vem), ona je mama od Jožeta Matekoviča iz NM in Ivana. Naprej je Karlina Kramarič (po domače Rihtarjeva) zgoraj njena sestra poročena Kočevar, mama od Justine v prvi vrsti, zraven je sin Jože, poleg dida Tata-Joško Matekovič v orožniški uniformi. Vseh drugi ne poznam. Predvidevam, da je slika iz leta 1939, ko je bil tata zadnji krat na Radovici pred drugo svetovno vojno.

Zapis naredil Jure Matekovič. Slika shranjena iz fb arhiva.

Črnomelj fčasih:

Na današnji dan, torej 7. februarja leta 1992, so odprli Mladinski kulturni klub Bele krajine.

1. fotografija: Tik pred pričetkom slavnostnega odprtja.

Fotografija 2: Dr. Dušan Plut, član predsedstva RS na otvoritvi prostorov MKK BK čestita prvemu predsedniku društva, Boštjanu Švajgerju. Marko Zupanič (zakrit), Helena Vukšinič, Andrej Kunič, Damjan Plut, Anton Starc (zakrit), Gordana Popovič (zakrita) in Robert Lozar .

3. fotografija: Na otvoritvi je nastopila Vita Mavrič.

Foto: MKK., vir: MC BiT

Več podatkov najdete v Zborniku MKK Bele krajine ob 20-letnici kluba na povezavi TUKAJ.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
62
71
83
92
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj