Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (29)

Naslovna fotografija s profila Črnomelj fčasih: Zeleni Jurij v Črnomlju.

Plesalci v črnomaljskih narodnih nošah plešejo črnomaljsko kolo v Črnomlju pred posojilnico leta 1938.

Pri črnomaljskem jurjevanju se je na jurjevo mladina zbrala na Gričku. Izbranega mladeniča so odeli v sveže zelenje in je predstavljal Zelenega Jurija. Dekleta so v tem času okrasila mlado brezo s pisanimi trakovi in rožami. Nato se je skupina napotila v mestno jedro. Na čelu so stopali fantje, ki so piskali na frule in trobili na tule. S tem so simbolično odganjali zle sile, ki so hotele preprečiti prihod pomladi. Za njimi so vodili Zelenega Jurija, ki so ga peljali k reki in zeleni koš vrgli v reko. S tem je bil obred končan.

Vir: Zvonka Šterbenc, Kamra.si

Danijel Ratković na profilu Stara Metlika:

"Moj dobri bivši sosed Manek, me je obiskal v vojski 1978 v Makedoniji v mestu Prilep.

Dragi Manek, tudi jaz Vas obiskujem v Metliki."

Profil Semič v starih cajtih: Komarna vas ali Muckendorf v času med obema vojnama.

Opuščena kočevarska vas nad Črmošnjicami v občini Semič je bila poseljena v 16. stoletju. Leta 1931 je vas štela 17 hiš in 111 prebivalcev. Živeli so od poljedelstva in gozdarjenja ter od obrti. Izdelovali so škafe, banje, čebre, sode ... Izdelke so v večini prodajali v Karlovac. Zaradi bližine prisojne vinorodne gorice nad Semičem so se nekateri ukvarjali tudi z vinogradništvom.

Vir: Stezice moje.

Vir: Črnomelj fčasih, Stara Metlika, Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj