Na vsebino

Nedeljski izbor fotografij (30)

Juš Mihelčič na profilu Stara Metlika (naslovna fotografija):

"Včasih je na osnovni šoli Metlika deloval cel kup krožkov. Med temi tudi krožek modeliranje, ki ga je vodil Kambič."

Blaž Kočevar na profilu Semič v starih cajtih (fotografija 2):

"Kosilo za učence Osnovne šole Belokranjskega odreda Semič

Večkrat smo pri opisovanju fotografij iz Iskre poudarili, da je bila tovarna tesno povezana z življenjem v Semiču. Iskrin delovni kolektiv je veliko pomagal tudi pri reševanju težav v semiški šoli.

Ko je leta 1975 prešla OŠ Belokranjskega odreda na celodnevno obliko dela, ni imela ustrezne kuhinje za pripravo kosil za učence. Zato so v Iskrini kuhinji, ki jo je vodil Anton Dragovan, priskočili na pomoč in kar 7 let kuhali okusna kosila za potrebe semiške šole. Pripravljeno hrano so v velikih termo posodah prepeljali v šolo in jo tam v razdelilni kuhinji razdelili učencem.

Na fotografiji (od leve proti desni): Metod Plut – ravnatelj semiške šole in Iskrine kuharice Darinka Švajger, Marica Didovič, Vera Šaver, Martina Judnič in Martina Sever."

Anton Brula, profil Črnomelj fčasih (fotografija 3):

"Gasilske veselice fčasih

Tokrat vam predstavljam fotografijo razvitja gasilskega prapora PGD Talčji Vrh.

Dogodek je bil v avgustu leta 1975. Takrat še ni bilo gasilskega doma na Otovcu in so bile veselice na vrtu sredi Otovca.

Od leve stojijo: Peter Plut, Janko Banovec (predsednik gasilske zveze Črnomelj), Marjan Vrščaj (predsednik KS Talčji Vrh), Tone Jerman, Romanca in Lučka, nosilec prapora pa je Stane Suhorepec.

Sedijo: Janez Šprajcer, Franc Medic, Miran Petric, Anton Medic in Ruda Suhorepec.

Emblem držita Jože Brula in Miro Butala.

Fčasih je imelo vsako GD vsaj eno veselico, močnejša pa večkrat. To je bil pomemben dogodek za kraj. Že spomladi so se pričele priprave, zbiralo se je dobitke za srečelov in mnogo drugih aktivnosti. Žal danes ni več tako . Državna birokracija je predpisala takšne pogoje, da jih mnoga društva več ne zmorejo realizirati in zadnja leta so bile veselice zelo redke. Končni udarec pa je naredila še korona. Zato lahko zdaj samo še pišemo, kako je bilo fčasih."

Vir: Stara Metlika, Semič v starih cajtih, Črnomelj fčasih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj