Na vsebino

Na Petrovem trgu razstava ob 80-letnici zasedanja SNOS

V Črnomlju je 19. in 20. februarja 1944 zasedal Slovenski narodnoosvobodilni svet, ki je postavil temelje novi državi. Na takratnem osvobojenem ozemlju Bele krajine so v tem času delovale pomembne državne inštitucije, zavodi, razvijala se je znanost, kultura, gospodarstvo ... Kot opomnik na tisti čas in kot opozorilo, da imeti svobodno domovino ni samoumevno, je Občina Črnomelj leto 2024 razglasila za Leto domovine.

Razstavo na Petrovem trgu je pripravil dr. Janez Weiss, odprtje pa so poleg avtorja sooblikovali še povezovalec Jaka Birkelbach, recitatorki OŠ Mirana Jarca Črnomelj, profesorica Eva Starašinič in učenka Nastja Kastelc ter kitarist in vokalist Anton Grahek. Zbrane je nagovoril župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki je opozoril, da je domovina toliko dobra in uspešna, kolikor smo taki mi, ki v njej živimo.

Razstava je nastala v sodelovanju Mestne muzejske zbirke Črnomelj in Območne izpostave JSKD Črnomelj. Slednji je organiziral tudi odprtje.

Vir: JSKD OI Črnomelj, foto: Jani Pavlin

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj