Na vsebino

Mirna gora je po višini šele na četrtem mestu

Zmotno je prepričanje, da je najvišji vrh Bele krajine Mirna gora (1047 m), saj je po višini šele na četrtem mestu. Bela krajina ima osem tisočakov, ki so vsi na območju občine Semič.

Tisočaki so razporejeni v dve skupini, in sicer prvo skupino sestavljajo Kovačev hrib (1051 m), Mirna gora (1047 m), Škrilje (1012 m) in Vinica (1020 m). Nahajajo se na skrajnem obrobju Kočevskega roga. Ta četverica z okolico tvori pomembno področje, ki z vodo napaja več roških studencev in druge vodne vire.

Malo znana Kovačev hrib in Vinica sta zelo skalnata in prepredena s številnimi površinskimi kraškimi pojavi (žlebiči, škraplje, kotliči, škavnice …), vendar ju pohodnik lahko osvoji brez večjega napora. V okolici teh vzpetin so še vidne sledi kočevarskih vasi (Kleč, Škrilj, Pogorelec, Ponikve …).

Drugo skupino roških tisočakov sestavljajo Kopa (1077 m), Kroglinšek ali Kroglišek (1054 m), Lockpiechl ali Logbüchel (1036 m) ter osmi hrib, ki je še brez imena in stoji na kočevsko-semiško-topliški tromeji. Vsi štirje objemajo kotlino Golobinjek na skrajnem jugozahodnem robu semiške občine. Skupaj z drugimi hribi tvorijo naravno pokrajinsko mejo. Zgrajeni so iz apnenčastih kamnin in pokriti z gozdom.

Kopa je torej najvišji vrh semiške občine in obenem Bele krajine. Vzpon nanj ni prav nič zahteven, žal pa pohodniku ne nudi pravega razgleda, kljub temu ima svoj poseben značaj, saj je njen vrh raven kot na planotah.

Najnižja točka Bele krajine je v metliški občini, izliv potoka Kamenice v Kolpo (127 m).

Nagradno vprašanje: "Katera je najvišja točka v črnomaljski občini in koliko je njena višina?"

Pravilni odgovor je … prva dva, ki pravilno odgovorita, dobita palačinke na Mirni gori.

Vir: TIC Semič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj