Na vsebino

Menda je dovoljeno vse, kar v zakonu ni izrecno prepovedano ...

Odvržena izolacija od električnih kablov
Odvržena izolacija od električnih kablov

Tudi sam sem dolgo razmišljal o zapisani temi Ljubiteljev Bakra, ki so tokrat "oskrunili" vodohrame v Beli krajini. Razmišljal sem o časih, ko smo osnovnošolci organizirano obiskali vodno zajetje v Dobličah z namenom, da se seznanimo, kako pomembna je pitna voda. Pričakal nas je oborožen komunalni delavec in nam pojasnil, da vodni vir varujejo dan in noč, tudi med prazniki.

Nihče od nas ni dvomil o tem, kako pomembna je voda, predvsem takrat, ko smo smeli postavljati vprašanja tudi o tem zakaj nosi pištolo... Ja, takrat je bila voda res več kot zlato in rekli smo ji celo narodno bogatstvo!

Novica o tem, da je nekdo "potancal", oskrunil in posvinjal več vodohramov v področju občine Črnomelj in Semič je zadela le patriote, ki prebiramo novice na Radiu Odeon, mnogi drugi o tem niti ne vedo kaj dosti! Za večino je to samo še ena afera več v zvezi s krajo bakra, ki jo običajno zakrivijo "cigani ali romi"... posledično pa ob tem policija deluje samo s "pol brzine", ker itak večina primerov na sodišču pade, že zaradi tega, ker so vključene "zavarovane etnične skupine".

Kako bi to dejanje obravnavali pred leti, recimo še v času bivše države?

Nedvomno bi bila sklicana nujna izredna seja občinskih odbornikov (danes seja občinskega sveta), pripadniki udbe, miličniki, specialne enote ljudske milice bi se zavzeto vrgli na delo in poskušali čimprej poloviti tolovaje in jih spraviti za zapahe...

Kako bi zadevo obravnavali danes v neki tuji državi, kjer "romi in cigani" niso privilegirani!

Verjetno bi "teroriste" najprej polovili, potem bi pa njihovi odvetniki dokazovali, da to niso oziroma zahtevali dokaze za dejanje terorizma!

In kaj pravi naša zakonodaja?

V kazenskem zakoniku ( KZ - 1- NPB4) najdem člen 108, ki govori o terorizmu:

Zapisano je: "Kdor z namenom, da bi uničil ali hudo ogrozil ustavne, gospodarske socialne ali politične temelje Republike Slovenije ali druge države ali mednarodne organizacije, da bi hudo zastrašil prebivalstvo oziroma, da bi prisilil vlado Republike Slovenije ali druge države ali mednarodne organizacije, da nekaj stori ali opusti ali stori ali grozi, da bo storil, eno ali več od naslednjih dejanj:

- v tretji alineji: "precejšnje uničenje državnih ali javnih objektov"

- in v deveti: "motnje ali prekinitev oskrbe z vodo elektriko ali drugimi za življenja ljudi osnovnimi naravnimi viri, ki lahko ogrozijo življenje ljudi"...

Če kot laik preberem zakon, tudi sam razumem, da ni šlo za namen terorističnega dejanja, saj kot je razvidno, dejanje ni bilo storjeno kot posledica ustrahovanja, ampak kar tako iz navade, pa čeprav s tem terorizira širše ljudstvo. In menda je celo vse dovoljeno, kar v zakonu ni izrecno prepovedano in prav slednje daje možnost tudi širšim množicam, da se organizirajo in vzamejo stvari v svoje roke.

Nekaj bo potrebno spremeniti čim prej, saj nas v bližnji prihodnosti, kot vemo, čaka nova elektrifikacija Bele krajine. Trasa iz Kočevja do nas bo potekala po več desetkilometrski liniji po "pragozdu" in stavim, da bodo napeljave iz žlahtnih kovin izginile kot po tekočem traku, še preden bodo uspeli v njih spustiti tok.

No, takrat eden oborožen varnostnik ne bo več dovolj, ampak bo za to potrebna najbrž kar cela vojska!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj