Na vsebino

Medalje policije za požrtvovalnost tudi Belokranjcem

Policista Toni Rus (drugi z leve) in Jože Jerman (prvi z desne).
Policista Toni Rus (drugi z leve) in Jože Jerman (prvi z desne).

Na Policijski akademiji v Tacnu so danes podelili 97 medalj policije za požrtvovalnost in hrabrost izkazano v preteklem letu. Generalni direktor policije Senad Jušić in notranji minister Boštjan Poklukar sta jih predala posameznikom, ki so v ključnem trenutku ogrozili svoje življenja in se brez odlašanja podali nevarnosti naproti.

V življenju je treba imeti kanček sreče, je policiste zbrane nagovoril Jušić. “Kakšna je verjetnost, da se bo policijska patrulja ponoči peljala mimo ravno takrat, ko je zagorel objekt,” je izpostavil. Teh srečnih naključij po njegovih besedah ni malo, v takšnih nepredvidljivih situacijah pa so se znašli prejemniki medalj policije za požrtvovalnost in hrabrost. Po Jušićevi oceni so policisti v preteklem letu znova pokazali svoje široko znanje, od nudenja prve pomoči do psihološke podpore in uporabe ustreznih prijemov in fizične sile. “Neizmerno zadovoljen sem, da je bilo prav zaradi usposobljenosti naših sodelavcev in posameznikov iz vrst družbe rešenih toliko življenj,” je dejal.

“Ponosno lahko povem, da se prebivalci Slovenije z zaupanjem obrnejo na policijo, prav nas pokličejo, ko so v stiski in potrebujejo pomoč,” je dodal generalni direktor policije.

Tudi notranji minister Boštjan Poklukar meni, da se policisti pogosto znajdejo v nevarnosti, vendar je prepričan, da jih vodi notranji nagon pomagati človeku in avtomatizem lastne usposobljenosti delati tisto, kar je prav in v tistem trenutku nujno potrebno, “brez premisleka in brez besed, ker vam je mar za sočloveka”. Poklukar se ob tem zaveda, da policisti pri svojem delu potrebujejo odlične pogoje, vrhunsko usposobljenost ter moderno policijsko opremo.

Medalje za požrtvovalnost tudi belokranjskim policistom

Med prejemniki 89 medalj za požrtvovalnost je tudi Marjan Štubljar (PU Novo mesto), ker je 2. februarja lani v svojem prostem času v športni dvorani s temeljnimi postopki oživljanja rešil življenje občanu, ki se je nenadoma zgrudil na tla.

Ena temeljnih nalog policije je varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi. Da je res tako, je dokazal policist Marjan Štubljar. V svojem prostem času se je kot že ničkolikokrat prej udeležil skupinske rekreacijske vadbe, vendar je bilo tistega dne precej drugače. Eden izmed občanov se je v športni dvorani nenadoma zgrudil na tla. Ker ni kazal znakov življenja, ga je policist takoj začel oživljati, ostalim pa je naročil, naj pokličejo nujno medicinsko pomoč. Kljub stresu zaradi bitke s časom je ostal zbran. Ko je na kraj prispela reševalna ekipa, so moškemu z defibrilatorjem povrnili srčni ritem. Ponovno je prišel k zavesti, na nadaljnjo obravnavo pa je bil prepeljan v klinični center. V času dogodka je bilo v športni dvorani večje število ljudi, vendar je ravno Marjan Štubljar s svojim hitrim odzivom in zavedanjem, da je ogroženo življenje, ključno prispeval k temu, da je občan preživel. Za opisano dejanje so mu podelili medaljo policije za požrtvovalnost, je zapisano v obrazložitvi.

Medaljo za požrtvovalnost sta prejela tudi Jože Jerman in Toni Rus s policijske postaje Črnomelj, ker sta 27. oktobra lani s svojo nesebično in požrtvovalno pomočjo pomagala lastnikom objekta, ki je zaradi fotovoltaičnega sistema gorel z izjemno visoko temperaturo, rešila, kar se je iz objekta še lahko rešilo in s tem omilila že tako veliko materialno škodo.

V naselju Desinec pri Črnomlju je 27. oktobra 2023, nekaj minut po 13. uri zagorelo ostrešje večjega, pretežno lesenega gospodarskega objekta, na katerem je bila nameščena sončna elektrarna. Policista Toni Rus in Jože Jerman sta se objektu približala prva, vendar se z ognjenimi zublji nista mogla spopasti. Fotovoltaični sistemi namreč gorijo s temperaturo 800 stopinj Celzija. Tako sta skupaj z lastniki in vaščani, ki so nesebično priskočili na pomoč, pomagala spraviti na varno vse, kar je bilo mogoče. Na kraj so kmalu prišli gasilci. Razsežnost in vročina požara je bila ogromna – s strehe je tekel tekoči aluminij, saj se je aluminijasta konstrukcija za pritrditev sončnih plošč stopila. V gašenje je bilo vključenih več kot 150 gasilcev iz različnih gasilskih društev. Ti so požar po skoraj 12 urah omejili in na koncu tudi pogasili. Več jih je potrebovalo zdravniško pomoč.

Policista Jože Jerman in Toni Rus sta ne glede na to, da sta sama sebe spravljala v nevaren položaj, s svojo nesebično in požrtvovalno pomočjo pomagala lastnikom gorečega objekta in rešila, kar se je iz gorečega objekta lahko rešilo, ter s tem omilila že tako veliko materialno škodo. Zavarovala sta življenje in premoženje ljudi ter pokazala nesebičen pogum, za kar so jima podelili medaljo policije za požrtvovalnost, še piše v obrazložitvi.

Letošnjim nagrajencem je skupno, da so se znašli v nepredvidljivi situaciji, v kateri ni bilo veliko časa za premislek, ampak se je bilo treba ravnati po občutku in nemudoma ukrepati, so v sporočilu za javnost zapisali na Generalni policijski upravi. Policistom in civilistom, ki so se s svojimi dejanji izkazali v preteklem letu, sta Jušić in Poklukar podelila 89 medalj za požrtvovalnost in osem medalj za hrabrost.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj