Na vsebino

Medalja za požrtvovalnost tudi policistu PP Metlika

Foto: Policija
Foto: Policija

Za hrabro in požrtvovalno delo, pomoč ob reševanju življenj in prijetje storilcev kaznivih dejanj, s katerimi so izkazali pogum in požrtvovalnost, so 82 posameznikom, od tega 19 občanom, danes na Policijski akademiji v Tacnu podelili medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Med prejemniki medalje za požrtvovalnost je tudi Matjaž Božič, policist Policijske postaje Metlika, ker je lanskega oktobra med intervencijo, kamor je bil napoten zaradi groženj lastnici hiše, v eni od sob pravočasno opazil požar in ga začel gasiti, s čimer je preprečil nastanek večje materialne škode.

13. oktobra 2021 je na policijo poklicala gospa in povedala, da ji moški, ki živi pri njej, grozi s smrtjo in zažigom hiše. Posodo z bencinom, ki jo je nameraval politi v hiši, mu je uspela iztrgati iz rok, nato naj bi moški odšel v hišo. Povedala je še, da je poskušal hišo že večkrat prej zažgati. Na kraj sta bila napotena policista PP Metlika Matjaž Božič in Igor Horvat, ki sta ob prihodu zoper moškega takoj uporabila prisilna sredstva za vklepanje in vezanje ter zaradi groženj začela zbirati obvestila. Moški je ob tem kazal znake psihičnih težav, zato sta zaprosila za reševalno vozilo. Čez čas se je iz zaklenjene sobe začel valiti črn dim. Policist Horvat je varoval postopek in ostal z moškim, policist Božič pa je vdrl v sobo, kjer so se plameni že razširili, zato je takoj začel z gašenjem, ogenj pa so v nadaljevanju do konca pogasili gasilci. Matjaž Božič je s hitrim ukrepanjem ob požaru uspel zavarovati ljudi in preprečiti večjo premoženjsko škodo, zato je med prejemniki medalje za požrtvovalnost, so zapisali v obrazložitvi.

Generalni direktor policije Anton Olaj je prejemnikom, ki so se v 45 nevarnih, nepredvidljivih in napetih situacijah izkazali s svojimi dejanji, ki so pomagali in reševali dragocena človeška življenja, čestital in se jim zahvalil za njihov prispevek k varnosti državljanov.

Po njegovih besedah je šlo za najrazličnejše primere: od reševanja življenj v hudih prometnih nesrečah in požarih do iskanja in reševanja pogrešanih oseb ter preprečevanja poskusov samomora. Vsi pa imajo en skupni imenovalec, potrebna je bila hitra in zbrana odločitev, ki ji je sledilo pogumno, odločno ukrepanje ob trdnem prepričanju, da se drugače kot dobro ne sme iziti.

Okoliščine so v skoraj vseh primerih narekovale takojšnje ukrepanje in res so se ti posamezniki odzvali brez vsakršnega oklevanja, ne glede na to, ali so usposobljeni policisti ali "le" občani, so Olajeve besede povzeli v sporočilu za javnost Generalne policijske postaje.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj