Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Jurij Kobe

Jurij Kobe, duhovnik, zbiratelj ljudskega slovstva, etnolog.

Rojen 8. junija 1807 v Sodevcih, Bela krajina, umrl 29. junija 1858 v Čatežu pri Zaplazu.

Šolo in nižjo gimnazijo je obiskoval v Karlovcu, licej in bogoslovje pa v Ljubljani. Za duhovnika je bil posvečen 18. avgusta 1837. S službovanjem je 1838 leta pričel kot kaplan v Semiču, nato na Čatežu ob Savi (1839), bil je tudi graščinski duhovnik v Boštanju pri Žalni (1840), pa zopet službuje kot kaplan pri Fari pri Kostelu (1841), na Trebelnem (1841-1843), nato pri sv. Križu pri Kostanjevici in Podbočju. V letih 1848 – 1849 je administrator v Črnomlju, nato kaplan v Leskovcu pri Krškem. Leta 1850 je nameščen kot kaplan na Planino. Tukaj obnovi in poveča podružnično cerkev sv. Magdalene. Zadnjo službo je imel kot župnik v Čatežu pod Zaplazom, kjer je rekonstruiral romarsko kapelico na Zaplazu, na znani božji poti, zgradil nov zvonik na Čatežu, povečal pokopališče in zgradil šolo.

Sistematično se je ukvarjali z narodopisjem – začel z zbiranjem belokranjskih ljudskih pesmi in pravljic, potem zbiral tudi, srbske in hrvatske narodne pesmi in pripovedke ter jih prevajal v slovenščino. Raziskoval je ljudsko nošo, šege in navade, jezik, zbiral pregovore in reke. Objavil je tudi več člankov o splošnih kulturnih in gospodarskih vprašanjih, o slovenskih šolah in izobraževanju, o slovenskih knjigah, časnikih in knjižnicah. Napisal je tudi prispevek o domačem tkalstvu.

Iz domačega okolja je objavil pesmico s katero so se prerekali vaški pastirji:

»Naša paša bolja

Nego vaša troja;

Naša volom do rogi,

Vaša žabam do kraki.«

Dobrega vinca iz Tanče gore pa se je spominjal:

»Dobro je vince

Iz Tanče gorice,

Blažene so ročice,

Ke so ga kopale;

Živil njega dragi Bog!

Čiga je pivnica.«

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj