Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: France Papež

France Papež, pisatelj, pesnik, prevajalec

Rojen 20. marca 1924 v Kotu pri Semiču, umrl 1. maja 1996 v Buenos Airesu, Argentina

Podatkov o Francetovem šolanju ni bilo mogoče najti (osnovna šola, gimnazija), znano pa je, da se je med drugo svetovno vojno najprej pridružil partizanom, a je pozneje prebegnil k domobrancem.

Maja 1945 se je ob umikanju nemške vojske z begunskim valom umaknil na Avstrijsko Koroško. Imel je srečo, da ga Angleži - kot enega od redkih domobrancev niso vrnili Titovim partizanom (večina teh je bila izvensodno pobitih). Kot begunec je bil najprej premeščen v italijansko begunsko taborišče Servigliano, nato v Senigallio kjer je dokončal gimnazijo in uspel maturirati (eden od vodij srednjega šolstva v begunstvu je bil Belokranjec Marko Bajuk). Leta 1948 je uspel pridobiti dovoljenje in emigrirati v Argentino. V Buenos Airesu je dobil službo v upravi tekstilne tovarne in ob delu uspel končati tudi slikarsko šolo. Aktiven je bil pri kulturnem udejstvovanju slovenske diaspore v Argentini in bil leta 1954 tudi ustanovni član Slovenske katoliške akcije. Pisal je pesmi, drame, romane ter prevajal iz angleščine, nemščine in francoščine. Od leta 1970 je bil tudi urednik glasila Meddobja in v njej redno objavljal tudi svoje prispevke. V krogu te revije je bil aktiven vse do smrti.

Njegova dela:

  • pesniška zbirka Osnovno govorjenje, (Buenos Aires, 1957),
  • drama Gozd (Buenos Aires, 1969),
  • roman Zapisi iz zdomstva, (Buenos Aires, 1977, ponatis Ljubljana 1992),
  • uredil je Zbrano delo pesnika Franca Balantiča, (Buenos Aires, 1979),
  • skupaj s Tinetom Debeljakom izdata Antologijo zdomskega pesništva, (Buenos Aires, 1980),
  • pesniška zbirka Dva svetova (Buenos Aires, 1985),
  • drama Krst ob Srebrni reki, (Buenos Aires, 1995),
  • drama Svetinja, (Buenos Aires, 1995),
  • skupaj s souredniki Marijanom Eiletzom in Stankom Jerebičem je izdal Zbornik Slovenske kulturne akcije 1954-1994.

Njegov esej Popotovanja, ki je izšel v reviji Meddobja je RTV Slovenija posnel za oddajo »Esej na radiu«. Bereta ga Maja Moll in Igor Velše, glasbeni vložki Simfoničnega orkestra RTV v radijski oddaji so vzeti iz Belokranjske pisanice (v Črnomlju rojenega skladatelja) Danila Bučarja. Oblikovalec zvoka v prispevku je bil Franci Moder.

Zbornik Slovenske kulturne akcije 1954-1994 za to obdobje našteva več kot 400 avtorjev, ki so prispevali 1.306 bibliografskih enot razvrščenih v 12 skupin. V imenskem kazalu so poleg avtorjev in prevajalcev našteta tudi vsa imena oseb omenjenih v prispevkih.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj