Na vsebino

Lani občutno več kazni zaradi nepravilnega parkiranja

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bele krajine (MIR) je v lanskem letu na območju treh belokranjskih občin izdal 1.126 plačilnih nalogov, kar je 693 več v primerjavi z letom 2020. Izrekel je 1.301 ustno in pisno opozorilo ter izdal 97 ustnih odredb. V primerjavi z letom prej je MIR lani izvedel več ukrepov ter izrekel manj opozoril in več ustnih odredb. V vseh občinah so bili ukrepi v porastu, razlogi pa tičijo zlasti v močno poslabšanem stanju na področju mirujočega prometa.

Največ nepravilnega parkiranja v Črnomlju

Največ kršitev je v mestu Črnomelj na plačljivem parkirnem prostoru in v conah, kjer je parkirni režim urejen s parkirnimi dovolilnicami ter omejitvami časa trajanja parkiranja. Neupoštevanje predpisanega režima redarja še vedno ugotavljata tudi na parkirnih mestih rezerviranih za invalide. V mestu Črnomelj je bilo zaradi teh kršitev lani sankcioniranih 40 voznikov, kar MIR ocenjuje za veliko število. Kršitve pa se še vedno pojavljajo v okolici zdravstvenih domov v Črnomlju in Metliki, v okolici vrtca in osnovne šole v Semiču ter v okolici nekaterih gostinskih lokalov.

Večja osveščenost glede parkiranja ob Kolpi

Perečo problematiko v času poletne sezone predstavlja tudi parkiranje in nelegalno kampiranje ob reki Kolpi. V letu 2021 je bilo sicer na tem področju ugotovljenih manj kršitev, saj opažajo večjo ozaveščenost ljudi. Tako so po odloku o režimu na območju ob reki Kolpi lani izdali 12 plačilnih nalogov in 83 ustnih opozoril, kar kaže na dobro stanje. V času kopalne sezone do večjega števila kršitev še vedno prihaja na kopališču v Adlešičih, kjer je bilo zaradi neupoštevanja prometnega znaka izdanih 28 glob. Občina je postavila opozorilne table, ki obveščajo o režimu na reki Kolpi, med domačini pa je po navedbah MIR-a zaznati bistveno boljšo osveščenost, ko gre za parkiranje ob reki.

Črnih odlagališč še vedno preveč

MIR še vedno opaža tudi veliko število nezakonito odloženih odpadkov v okolje, pri čemer se pojavlja težava z dokaznim postopkom zoper izvirnega povzročitelja. Če slednjega ni možno izslediti, je v skladu z veljavno zakonodajo za sanacijo dolžan poskrbeti lastnik zemljišča na katerem so odloženi odpadki. Na splošno ugotavljajo, da se razmere na tem področju bistveno ne spreminjajo glede na prejšnja leta. V lanskem letu so zabeležili povečano število inšpekcijskih zadev, ker je bilo več prijav s strani občanov in več ugotovljenih kršitev s področja varovanja cest pri lastnih nadzorih. Kljub ozaveščanju občanov, da odpadki ne sodijo v naravno okolje, zaznavajo še vedno veliko število kršitev, je pa zaznati tudi večjo osveščenost ljudi, ki je posledica stalnega pojavljanj na terenu in sistematskega nadzora po posameznih področjih.

»Glede na poslabšano stanje na področju mirujočega prometa bomo v prihodnjem letu morali temu področju posvečati redne naloge. Prav tako na področju varovanja okolja, saj število odlagališč v naravnem okolju ne upada, kar kaže na to, da občani odpadke še vedno nezakonito odlagajo v naravno okolje,« je v poročilu za leto 2021 zapisal Marjan Kastelic, vodja Medobčinske inšpekcije in redarstva.

Slednji še navaja, da sta redarja veliko več prisotna na terenu med občani, večino dela v mestih opravljata peš. »Stanje v mirujočem prometu se ne izboljšuje, zaradi česar je potreben konstanten nadzor. Tudi v bodoče se bomo trudili, da bo inšpekcijski in redarski nadzor učinkovit. V enaki meri kot do sedaj bomo delovali preventivno, z namenom zagotoviti spoštovanje pravnih predpisov in s tem zadovoljstva uporabnikov, zaposlenih in širše družbene skupnosti. Tudi v prihodnje bomo veliko pozornosti namenili osveščanju ljudi, komunikaciji z njimi in preventivnemu delovanju med njimi,« je še zapisal Kastelic.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj