Na vsebino

Ko se srečata orehova potica in kuhano vino

Pester praznični december je v semiški občini je tudi okusen in sladek. Kulturni center Semič je namreč tudi v letošnjem veselem decembru pripravil sklop sredinih kuharskih delavnic, ki jih sicer v različnih oblikah potekajo že od leta 2011. Sprva so začeli z ustvarjalnimi delavnicami, kjer je bila v ospredju domača obrt, pozneje pa so večji poudarek dali pripravi različnih kulinaričnih dobrot.

Na včerajšnji prvi kuharski delavnici v gospodinjski učilnici OŠ Semič so članice Društva kmečkih žena Črnomelj prikazale pripravo in peko orehove potice s kuhanim vinom. Potica velja za kraljico slovenskih prazničnih jedi. Pripravljena je iz zavitega in razvaljanega kvašenega testa in polnjena z različnimi nadevi. Poznamo več kot 80 različnih nadevov, ki jih zavijemo v testo, po čemer je zavita potica (po-vitica) dobila tudi ime. Najznačilnejše slovenske potice so orehova, lešnikova, pehtranova, makova, sirova in druge. Slovenske gospodinje jo z veseljem pečejo tudi ob neprazničnih dneh in z njo razvajajo svoje najbližje.

Za pripravo dobre potice si je treba vzeti čas in veliko ljubezni. To je svojevrstna umetnost v kuhinji. Babice in mame imajo velikokrat pomembno nalogo, da hčere in vnukinje izurijo v zahtevni peki potice. Taka z ravno pravšnjo količino nadeva in testa težko uspe. Če je soditi po zadovoljnih obrazih udeleženk delavnice v Semiču, je orehova potica tokrat vsekakor uspela.

Zanimivo bo na kuharski delavnici v Semiču tudi prihodnjo sredo ob 17. uri, ko bo finalistka šova Masterchef Slovenija Anja Fir pripravljala žlinkrofe. Obvezne prijave sprejemajo na telefonski številki (07) 35 65 200 ali po elektronski pošti [email protected]

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj