Na vsebino

Kdo krade Akrapoviču?

Nezakonita trgovina s ponarejenim blagom je velik izziv v svetovnem gospodarstvu, ki temelji na inovacijah. Ima negativen vpliv na prodajo in dobiček prizadetih podjetij ter škodljive učinke na gospodarstvo, javno zdravje in varnost. Finančna uprava RS (Furs) je pred časom pokazala primere ponarejenih izdelkov, ki jih zasežejo med carinskim nadzorom. Med temi je bil tudi zaključek izpušne cevi z dušilcem z oznako Akrapovič.

Ponaredki večinoma iz Kitajske

"Ponaredki pomenijo težavo, zlasti ker uporabnikom ne zagotavljajo varnosti, vzdržljivosti, dodane vrednosti in uporabniške izkušnje, ki veljajo za originalne izdelke znamke Akrapovič," so za Bloomberg Adria pojasnili pri Akrapoviču. "Velikokrat gre za ponaredke, ki posnemajo obliko in zlorabljajo logotip blagovne znamke. Večinoma so izdelani v Aziji, največkrat pa prihajajo iz Kitajske," so dodali.

Na vprašanje, kako pogosto so žrtev ponaredkov, v Akrapoviču niso mogli odgovoriti. Pohvalili pa so sodelovanje s carinsko službo, ki jih o ponaredkih obvešča in jih uspešno identificira. Podatke o zaseženih ponaredkih uporabljajo za interne namene. Za carinsko službo na ravni Evropske unije (EU) so v podjetju pripravili izobraževalno brošuro o prepoznavanju ponaredkov. "Nekateri so res zelo slabi in je mogoče zelo hitro ugotoviti, da ne gre za prave izdelke podjetja Akrapovič. Ko ponaredke zaznamo, zadevo predamo tudi pravni službi," še pravijo v podjetju, ki ima svoj obrat v Črnomlju in Ivančni Gorici.

Pri Akrapoviču potrošnike pozivajo, naj izvirnost produkta preverijo pri njihovi prodajni mreži. "Sami v razvoj in izdelavo izpušnih sistemov vlagamo veliko truda, veliko je testiranj, da so izdelki varni za uporabo, vzdržljivi in da prinesejo dodano vrednost. Tega za ponaredke ne moremo trditi." Pojasnjujejo tudi, da izdelek ni ponaredek le, ko gre za neupravičeno uporabo blagovne znamke, temveč tudi pri kopiranju njegove oblike. "Zato smo veliko število oblik izdelkov zaščitili kot registrirane modele, pri katerih se kot ponaredek šteje tudi kopiranje oblike modela," so še navedli za Bloomberg Adria.

Na carini je sumljiv vsak izdelek z imenom Akrapovič

Furs opravlja nadzor nad blagom, ki prihaja v Slovenijo iz tretjih držav. Če carinski organ pri pregledu blaga sumi, da blago krši določeno pravico intelektualne lastnine, kot je blagovna znamka, lahko tako blago zadrži ter o tem obvesti uvoznika in imetnika pravic. Koliko izdelkov "Akrapoviča" zasežejo na Fursu, konkretno ne razkrivajo. "Vsak mesec je kakšna pošiljka, ki je zadržana zaradi kršitev pravic intelektualne lastnine. V primeru Akrapoviča gre večinoma za ponaredke, ki jih je lahko prepoznati," so za Bloomberg Adria pojasnili na Fursu. "V primeru izdelkov, označenih z znakom Akrapovič, Finančna uprava RS ne ugotavlja kakovosti. Delavcem Finančne uprave RS je znano, da celotna proizvodnja poteka v Sloveniji. To pomeni, da je pri vsakem izdelku, ki prihaja iz tretjih držav, že podan sum, da so kršene pravice intelektualne lastnine, in s tem izpolnjen pogoj, da se blago zadrži."

Svetovna industrija ponaredkov je sicer velik posel, katerega vrednost v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ocenjujejo na več kot 500 milijard dolarjev na leto.

Vir: Bloomberg Adria

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj