Na vsebino

Kdaj bo zapela prva lopata za tretjo razvojno os jug?

Foto: Dars
Foto: Dars

»Želimo si, da je hitra cesta zgrajena vsaj mimo Novega mesta, saj bo pomembna prometna žila v Dalmacijo in vse do Grčije. Ta povezava je za mednarodni transport, za turizem in delovne migrante izjemnega pomena,« poudarja Tomaž Kordiš, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, med pogovorom o poteku gradnje tretje razvojne osi jug.

Ta zaradi vloženih pritožb zoper gradbeno dovoljenje še vedno ni stekla. »Tretja razvojna os jug ni zgolj državnega pomena, temveč govorimo o pomembni mednarodni cestni povezavi,« pravi Kordiš, sicer tudi podpredsednik Razvojnega sveta kohezijske regije vzhodna Slovenija za področje gospodarstva.

Na južnem delu je tretja razvojna os razdeljena na dva odseka. Prvi je načrtovan od priključka avtoceste A2 Novo mesto vzhod do priključka Osredek v bližini kompleksa Revoz. Odsek je dolg 5,05 kilometra, vključno s Šentjoško cesto do Belokranjske ceste, in od priključka Osredek skozi Gorjance do priključka Maline, v dolžini 12,4 kilometra. Na drugem odseku je predvidena gradnja hitre ceste od priključka Maline do mednarodnega mejnega prehoda Metlika v dolžini 10,5 kilometra in od Gradnika do Črnomlja jug v dolžini 20 kilometrov.

Pingpong z gradbenim dovoljenjem

In zakaj »prva lopata še ni zapela«? Dars je sicer oktobra lani prejel gradbeno dovoljenje po integralnem postopku in takrat napovedoval, da bo gradnja po pravnomočnosti dovoljenja in končanju izbora izvajalca stekla najpozneje spomladi letos. A civilna iniciativa 3ROS-jug, ki nasprotuje poteku ceste, je na upravno sodišče vložila tožbo. Upravno sodišče je julija letos izdalo sodbo, s katero je odpravilo gradbeno dovoljenje in ga vrnilo na ministrstvo za okolje in prostor (MOP) v vnovičen postopek.

Septembra 2022 je bila na MOP poslana dopolnjena vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kaj se trenutno dogaja, nam niso odgovorili. »Prva faza postopka javnega naročila za pridobitev izvajalca gradbenih del, to je priznanje sposobnosti, je končana. Druga faza postopka javnega naročanja oziroma zbiranje ponudb pa se bo nadaljevala po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja,« pojasnjujejo na Darsu. Zaradi nastalih zamud v vmesnem času je bilo za odsek izgubljenih 40 milijonov evrov evropskih sredstev.

Kaj pa odsek Osredek–Maline?

In kako potekajo dejavnosti za pripravo gradnje odseka od priključka Osredek do priključka Maline? »V teku je izdelava projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta za izvedbo, potekajo usklajevanja projektnih rešitev s pristojnimi mnenjedajalci. V izdelavi je tudi presoja vpliva na okolje. V teku so odkupi zemljišč, ki so potrebna za izgradnjo. Vložitev zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja po integralnem postopku je predvidena v začetku prihodnjega leta,« sporočajo z Darsa.

Z Resolucijo o spremembah in dopolnitvah Resolucije o nacionalnem programu prometa v RS za obdobje do leta 2030 je Dars odgovoren za izvedbo investicije drugega odseka tretje razvojne osi jug od junija 2021. Dars je v tem času zagotovil inženirja ter predal študijo etapnosti in faznosti gradnje na ministrstvo za infrastrukturo (MzI). V teku je potrjevanje predinvesticijske zasnove na MzI. Vzporedno potekata postopka javnega naročanja za izbor projektanta za sklopa A (priključek Maline–priključek Metlika sever) in B (priključek Metlika Sever–priključek Metlika jug MMP).

Kakšna je časovnica gradnje

Gradnja odseka od avtoceste do priključka Revoz naj bi v skladu z resolucijo potekala do leta 2024 oziroma zaradi zamud do leta 2025, gradnja do Malin pa od leta 2024 do 2028. Gradnja etape Metlika je predvidena po letu 2024, po letu 2028 pa še preostali odseki. »Časovnica je sicer odvisna od številnih deležnikov: pridobivanja soglasij lastnikov zemljišč za arheološke in geomehanske raziskave ter morebitnih zapletov pri pridobivanju zemljišč in nepremičnin, potrebnih za pridobitev gradbenih dovoljenj; od pravnomočnosti gradbenega dovoljenja; od morebitnih pritožb ponudnikov v vseh fazah javnih razpisov za pridobitev inženirja in izvajalca gradbenih del,« naštevajo na Darsu.

In na koncu je seveda najpomembnejša zaprta finančna konstrukcija. »Pomemben bo zakon o poroštvu države za zadolžitev Darsa v višini do polovice investicijske vrednosti. Ta je po cenah iz let od 2018 do 2020 ocenjena na 831 milijonov evrov, pri čemer je etapa do Revoza vredna 109 milijonov ter nadaljevanje do Malin 298 milijonov, kraka proti Metliki in Črnomlju pa sta v skladu z idejnim projektom vredna 424 milijonov evrov,« pojasnjujejo na Darsu.

Vir: Finance

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj