Na vsebino

Kamišibaj zgodbe v Šokčevem dvoru v Žuničih

Kamišibaj gledališče je danes zelo priljubljena zvrst umetnosti, ki jo je leta 2013 z Japonske v Slovenijo prinesel etnomuzikolog Igor Cvetko. Skupaj z Jeleno Sitar Cvetko sta po vseh slovenskih regijskih centrih uspešno zasejala »virus kamišibaja«, ki je v devetih letih osvojil srca mnogih ustvarjalcev. Tudi belokranjskih.

Tako je v Šokčevem dvoru v Žuničih minuli konec tedna (od 25. 6. do 27. 6. 2021) potekal 9. strokovni tabor kamišibaj gledališča. Na letošnjem vseslovenskem taboru, smo udeleženci tabora raziskovali komunikacijo v kamišibaju med pandemijo korona virusa in kako priti do gledalcev in poslušalcev preko novih medijev. Predstavljena je bila tudi knjiga Otroške ljudske o živalih (Igor Cvetko) v kateri so zbrane ljudske pesmi in predstavljene s slikami iz kamišibaj predstav. Nov pristop do zakladnice ljudskih pesmi predstavljenih na drugačen način.

Zbrali smo se iz različnih koncev Slovenije in v soboto zvečer za javnost pripravili večer kamišibaj zgodb in bili prijetno presenečeni, kako zelo si ljudje želijo druženja v živo v prijetnem okolju Šokčevega dvora v Žuničih. Prostor je kakor ustvarjen za pripovedovanje kamišibaj zgodb v nekaj stoletij starem dvorišču uskoške domačije.

Da smo lahko izpeljali strokovni tabor in pripravili večer dobrih zgodb smo združili moči Društvo kamišibaj Slovenije, KUD Zlata skledica in javni zavod Krajinski park Kolpa.

Slednji nam je tudi omogočil bivanje in delo v pristnem belokranjskem okolju, ki je očaralo vse udeležence. Iskreno se zahvaljujemo Borisu Grabrijanu za gostoljubje in verjamemo, da bomo skupaj naredili še veliko dobrih zgodb.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj