Na vsebino

Kam danes?

Še danes si lahko ogledate jaslice v kraški jami Judovska hiša pri Stranski vasi in v cerkvi sv. Ane na Gornjih Dobravicah.

Jaslice, katere že nekaj let postavljajo člani skupine UNP Semič pri Medvednici v gozdovih Kočevskega Roga pa bodo na ogled še do nadaljnjega.

Priporočam krajši družinski pohod, kjer si lahko ogledate Medvednico in ruševine kapele svetega Urbana na Starološkem hribu.
(Sprehod po gozdnih poteh je molitev za zdravje in duševno sprostitev -to so besede Franca Janeža iz knjige Rose Mohar Gozdarjeva povest)

Za lažjo odločitev pa prilagam prispevka Vinka Kukmana objavljena v Dolenskem listu o Medvednici in o vasi Starološki hrib, vendar ne pozabite na kočo na Mirni gori, kjer vam podrobno opišemo pot.

STAROLOŠKI HRIB

Gozdovi Kočevskega roga pod mogočnimi krošnjami skrivajo bogato zgodovinsko zapuščino. Tukaj so namreč več kot šest stoletij prebivali Kočevarji. Z vztrajnostjo in skromnostjo so preživeli na tej skopi zemlji, na svojem edinstvenem jezikovnem in kulturnem otoku.

Ostanki nekdanje kočevarske vasi Starološki Grič, imenovali so jo Logpihl, so nedaleč od ceste Planina-Sredgorska luža-Golobinjek.
Vasica je včasih imela štiri hiše. Zaradi težkega življenja, daleč od drugih večjih naselij, je bil zaselek že pred koncem 19. stoletja opuščen. Poleg sledov štirih domačij nas na gričku nad vasjo na nekdanjo poseljenost tega odmaknjenega kraja spominjajo ruševine kapele sv. Urbana. Zidana je bila iz lepo obdelanega kamenja, obokani vhod je še lepo ohranjen, prav tako kamniti svečniki na stranskih stenah. Notranjost obzidja počasi osvaja gozd, na zaplati zemlje na mestu oltarja cvetijo ciklame.
Po pripovedovanju so ob večjih praznikih h kapeli prihajali krošnjarji iz vseh koncev Kočevske, prav tako pa domačini iz okoliških vasi. Krošnjarji so poleg potrebnega blaga prinašali tudi novice iz bolj oddaljenih krajev. Vedno so imeli veliko poslušalcev.
Neverjeten mir in pretakanje energij, ki so jih tu pustile generacije pobožnih kočevarskih romarjev, današnjega obiskovalca tega kraja nikakor ne pustijo ravnodušnega. Vzemite si kdaj čas in ta lepi in skrivnostni kraj obiščite tudi vi.

MEDVEDNICA

Pravljico o Janku in Metki, ki ju je hudobna čarovnica zvabila v svojo hiško sredi gozda, vsi poznamo že od mladih nog. Če prezremo to, da je bila pravljična hiška zgrajena iz sladke čokolade, lahko pravljico podoživimo sredi roških gozdov.
Izza Mirne gore, pod nekdanjo kočevarsko vasjo Starološki Grič, imenovano tudi Logpihl, sredi gozdnega zelenja uzremo medvedovo barako. Hiška je grajena iz manj sladkih materialov, kot tista v pravljici, pokrita pa je s skodlami. Tudi o čarovnici ni ne duha, ne sluha, tihoto gozda zmoti le petje ptic.
Zgraditi so jo dali leta 1935 takratni posestniki Auerspergi, služila pa je kot zavetje lovcem pri lovu na medveda. Po pripovedovanju so tu imeli mrhovišče, komatinca pa so navadno čakali v nočeh ob lunini svetlobi. Prav zato se je to ime ohranilo vse do danes.
Včasih so tu bile velike košenice, danes pa je že precej zaraščeno z gozdom. Hiški je prizanesla tudi vojna, saj so bili v roški ofenzivi taki in podobni objekti v Rogu požgani. Kasneje je služila kot zavetje tudi gozdnim delavcem, ki so jo nekajkrat prekrili in jo tako ohranili pred propadom. Redkim obiskovalcem, ki jih danes pot zanese v te odročne kraje, pa se na tem idiličnem kraju pred očmi odvije zgodba. Meni se je tista Grimmova…

Vir: Dom na Mirni gori

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj