Na vsebino

Da bi nekoč priljubljeno metliško kopališče znova zaživelo

Z včerajšnjim dnem se je uradno začela tudi kopalna sezona na rekah in jezerih. Temperatura reke Kolpe sicer zaenkrat še ni posebej vabljiva za kopalce, ob napovedanem vročinskem valu v prihodnjih dneh, pa se bo tudi belokranjska lepotica kmalu ogrela. Za kopalce je spodbudna tudi zadnja analiza kopalne vode na Kolpi, ki priča o njeni dobri kakovosti. V Metliki pa pred letošnjo poletno sezono upajo, da bo zaživelo tudi tamkajšnje mestno kopališče, ki je imelo nekoč sloves enega najlepše urejenih mestnih kopališč ob reki Kolpi. Potem pa je zaradi različnih dejavnikov, med katerimi je tudi plitva struga, mnoga desetletja bolj kot ne samevalo in propadalo.

Leta 2012 so kopališče delno obnovili, v letu 2020 pa so na tem delu očistili in poglobili rečno strugo, a le na slovenski strani reke Kolpe. Občina Metlika je pred dvema letoma sanirala še obstoječi ter zgradila nov betonski podest na območju obstoječih prvih treh vrst betonskih plošč.

Z namenom oživljanja mestnega kopališča letos nadaljujejo z urejanjem prostora, za kar so v občinskem proračunu namenili 40.000 evrov. Sredstva so predvidena za ureditev sanitarij, paviljona ali mobilne hiške za prodajo hrane in pijače, obnovo piknik prostorov in nakupa pitnika ter ostale potrebne parkovne opreme. V teh dneh so na kopališču postavili tudi nova igrala, del sredstev pa je namenjen še za sanacijo in zasaditev poškodovane brežine. Upajo, da bodo s projektom ureditve mestnega kopališča uspešni tudi na novem razpisu programa Interreg Slovenija-Hrvaška.

Občina Metlika je sedaj objavila tudi javni poziv društvom za najem gostinskega objekta (kontejnerski bar) na kopališču, ki je v lasti občine, v uporabo in upravljanje mladinskim društvom v letošnji poletni sezoni. V skladu z razvojno strategijo občine želijo z brezplačno oddajo premičnega gostinskega objekta na kopališču, zagotoviti oživljanje javnih prostorov s povezovanjem mladih, kulture, športa ter kreativnih dejavnosti, ki bodo mladim omogočale privlačnejše pogoje za bivanje, preživljanje prostega časa in delo v domačem okolju.

Najem je mogoč od 1. julija do 15. septembra letos z možnostjo podaljšanja v primeru ugodnih vremenskih pogojev. Na poziv se lahko javijo javni zavodi, društva in organizacije, ki imajo v statutu opredeljeno mladinsko delovanje, imajo v organih organizacije vsaj dve tretjini članov mlajših od 30 let ter imajo pridobljen status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu. Podpisane prijave sprejemajo do petka, 23. junija, na [email protected].

Podrobnosti razpisa najdete TUKAJ.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj