Na vsebino

Gozdovi okrog Mirne gore dišijo po česnu

Knjige o zdravju berite zelo pazljivo. Lahko se vam zgodi, da umrete zaradi tiskarske napake.
Mark Twain

Čemaž

Pomlad nam prinaša ogromno divjih rastlin, med njimi tudi čemaž (Allium ursinum).
To je trajnica z zdravilnimi učinki. Uvrščamo jo v rod lukov. Številna imena, ki se uporabljajo zanjo, (divji česen, gozdni česen, medvedji česen, štrkavec ali kačji lek), kažejo na razširjeno uporabo v preteklosti in izvirajo iz določenih značilnosti rastline.

Čemaž je tista rastlina, ki jo spomladi najprej poiščejo medvedi, ko se prebudijo iz zimskega spanja. Od tod torej ime »medvedji česen«.
Njegov očiščevalni učinek jim namreč pomaga, da se po dolgem spanju prečistijo, iz telesa izženejo nezaželene snovi in poživijo organizem.
Tako kot pomaga medvedom, lahko pomaga tudi nam.

Čemaž so uživali že Rimljani, ki naj bi ga imeli celo rajši kot česen.
Uporabljali so ga v prehranske, pa tudi v zdravilne namene. Rastlina se še danes uporablja v ljudski medicini.
Mnogi trdijo, da ni boljšega čistila za kri in prebavila. Očisti telo in kri, pomaga zniževati in uravnavati krvni pritisk in holesterol, učinkovit naj bi bil celo zoper aterosklerozo.
Priporočajo ga osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami vseh vrst: z diarejo, izgubo teka, slabo prebavo in celo vetrovi, menda odpravlja tudi glistavost.
Poleg tega je dober antiastmatik (proti astmi), diuretik (odvaja seč iz telesa) in antipiretik (niža vročino).
Rastlina je razširjena po vsej Evropi, v Sloveniji ga najdemo skoraj povsod, raste divje v svetlih, vlažnih, mešanih gozdovih, ob potočkih, izvirih in na vlažnih predelih.

Čemaž je cenjen v kulinariki, saj poleg zdravilnih sestavin ponuja veliko možnosti za kulinarično ustvarjanje. Užitna je cela rastlina, od gomolja do stebla, listov in celo cvetov.
Uporabimo ga lahko kot dodatek ali začimbo, za omake, namaze, prikuhe, skuhamo odlične juhe, ali ga uživamo svežega v solati.
Uživajmo ga zmerno, saj v prevelikih količinah lahko dosežemo nasprotni učinek.
Pri nabiranju bodimo zelo previdni, da čemaža ne zamenjamo za strupeno šmarnico ali jesenski podlesek.

Vir: Dom na Mirni gori

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj