Na vsebino

Drašiči

Drašiči so vinogradniška vas na skalnem grebenu, ob cesti Metlika - Vivodina in so od Metlike oddaljeni 6 kilometrov. Delijo se na Gorenjce, Dolenjce in Blaževo vas, zaselka Vinomer in Nova Gora sta sredi vinogradov. Vinogradniški pečat je lepo viden, saj pogled ne more mimo slikovitih vinogradov na s soncem obsijanih gričih. Poznobaročna, centralno zasnovana podružnična cerkev svetega Petra je iz leta 1773.

Na najnižji točki (nasproti podružnične cerkve Sv. Petra) med Dolenci in Gorenci leži Soseska zidanica, ki je od leta 2012 vpisana v seznam žive kulturne dediščine. Svoje goste in vaščane sprejema že več kot 250 let. Po ogledu zidanice se lahko pohvalite, da ste okusili vino 65 vinogradnikov iz enega samega kozarca. Prvo soboto po martinovem v Drašičih organizirajo tradicionalni pohod Po poteh soseske zidanice Drašiči.

V letošnjem letu smo Drašiče »razsvetlili« in izvedli rekonstrukcijo ceste Nova Gora – Drašiči.

Javno razsvetljavo je postavilo podjetje EVI Črnomelj. Vrednost izvedenih del je znašala 92.917,21 EUR ter je bila v celoti pokrita z državnimi sredstvi za obmejna območja. Dela so zajemala napeljavo inštalacij, izgradnjo novega prižigališča, postavitev 46 kandelabrov, 47 cestnih svetilk in postavitev 4 solarnih svetilk.

Zaradi slabega stanja ceste Nova Gora – Drašiči je Občina izvedla njeno rekonstrukcijo, v sklopu katere se je obnovil tudi vodovod. Vrednost celotne investicije je znašala 85.555,78 EUR. Del sredstev so zbrali lastniki zidanic - 5.300,00 EUR, ostalo je financirala Občina Metlika. V sklopu rekonstrukcije se je uredil tudi eko otok, ki ga je financirala Krajevna skupnost Drašiči.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj