Na vsebino

Dan za spremembe v HSD Metlika

Za letošnji Dan za spremembe smo v Hiši Sadeži družbe Metlika naročili toplo sončno vreme, saj smo morali pošteno zavihati rokave in pospraviti pred svojim in sosedovim (DU Metlika) pragom. Še puščavski prah smo poslali nazaj v severno Afriko. Veseli, da so se nam pridružili tudi najmlajši uporabniki, smo v sproščenem vzdušju začeli s pobiranjem odvrženih papirčkov, vrečk, plastenk, tudi fuuuuj in feej cigaretnih ogorkov, ki jih na našo zelenico odvržejo mimoidoči in potniki, ki potujejo z vlakom. Packi! Seveda smo delali v zaščitnih rokavicah in ločevali odpadke, saj smo sproti pobirali tudi odpadle suhe veje, ki jih je z dreves stresel veter.

Potem se je začela prva letošnja košnja. Kar škoda se nam je zdelo pokositi cvetočo preprogo marjetic in žareče rumene cvetove regrata…. Pa saj se bomo čebelicam in metuljem ter ostalim opraševalcev oddolžili z zasaditvijo medovitih rastlin, Pograbili smo in pripravili gredice, kot glavno novost HSD Metlika pa zavržene avtomobilske gume spremenili v visoke grede…. Do poletja jih še pobarvamo, da bodo še bolj privlačile poglede.

Po kratkem počitku, napitkih in prigrizku smo kot zaključek čistilne akcije še zasejali in zasadili sončnice, astre (beri lepe Kate), ognjič, cinije, kozmeje, turške nageljne, kapucinke, boreč…. Aaaah, kdo bi si zapomnil vsa imena, pomembno je, da bomo imeli v okolici hiše pisano mešanico cvetočih rastlin in zelišč, ki bodo na pašo privabljala čebele, metulje, črmlje in druge opraševalce. ki prispevajo k uravnoteženemu okolju, kar koristi vsem nam in prihodnjim generacijam.

Ali ste vedeli, da insekti oprašujejo kar 80 odstotkov vseh rastlin na zemlji? Tokrat smo z našo akcijo k temu prispevali tudi sami. Zelo smo zadovoljni, da nam je Dan za spremembe uspel in da so naše roke (in lopate) pozlatile delo, ki smo si ga zastavili opraviti.

Hvala vsem sodelujočim.

Vir: HSD Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj