Na vsebino

Bandonika s FS Dragatuš navdušila dvakrat

V soboto so člani otroške in odrasle Folklorne skupine Dragatuš v Kulturnem centru Semič pripravili že 32. folklorni večer. Kot je tradicija zadnjih nekaj let so Dragatušci zaradi velikega zanimanja v enem dnevu izvedli dva koncerta in ponovno dvakrat do zadnjega kotička napolnili dvorano.

Na začetku so občinstvo popeljali v folklorno zaodrje, kjer so prikazali, kako izgledajo priprave folklornikov v garderobi tik pred nastopom. Rdeča nit folklornega programa je bila namenjena belokranjskemu ljudskemu godčevstvu. Predstavili so dve več kot 100 let stari harmoniki - bandoniki, ki so ju ob pomoči folklornega strokovnjaka, vsestranskega glasbenika Klemna Bojanoviča – Keme nabavili letos. Kema je obiskovalcem predstavil, kako je raziskoval v sodelovanju z Zdenko Pezdirc in odkril, da je bila prav bandonika, ki je neke vrste predhodnica diatonične harmonike, nekoč pogosto glasbilo na katerega so igrali godci v Beli krajini v prvi polovici 20. stoletja.

Poleg obeh bandonik so zvenele citre, violina, bas, petje in drumljica. Odrasla skupina se je predstavila z odrsko postavitvijo v belih folklornih kostumih in v treh koreografijah v belokranjskih pražnjih folklornih kostumih. Dragatuški folklorniki so zapeli tudi pozabi iztrgane belokranjske ljudske pesmi: Rožmarinček, Sarafan in Voščilo. Otroška FS Dragatuš je prvič javno nastopila s tradicionalno odrsko postavitvijo belokranjskih ljudskih plesov Lepa Anka. Premierno so se predstavili mladi godci z ljudsko vižo Rasla je jelka. Program je obogatila še gostujoča skupina Citroprekelj Bela krajina.

Vir: Folklorna skupina Dragatuš

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj