Na vsebino

Obkolpski bojevniki

Foto: Belokranjski muzej Metlika
Foto: Belokranjski muzej Metlika

Belokranjski muzej Metlika je v avgustu pripravil tri delavnice, na katerih se otroci prelevijo v arheologe in raziskujejo izkopanine. Ob tem spoznavajo skrivnosti tega zanimivega poklica od izkopavanja, dokumentiranja, identifikacije predmetov in predstavitve ugotovitev občinstvu.

Na včerajšnji prvi delavnici na metliškem grajskem dvorišču so otroci odkrivali arheološke zaklade Podzemlja oziroma arheološko najdišče Kučar ter se tako za en dan prelevili v prave pravcate arheologe. Skozi pripovedko o Velebabi so najprej spoznali mit o nastanku Kučarja, kjer se nahaja eno najpomembnejših arheoloških najdišč Bele krajine.

Nato so izkopavali znameniti podzemeljski grob z antenskim mečem iz železne dobe. Skupaj so meče "restavrirali in konservirali" ter tako spoznali celotno pot predmeta od izkopavanj do muzeja. Vsak mali bojevnik je s sabo odnesel tudi repliko znamenitega antenskega meča.

Ta mesec bodo v Belokranjskem muzeju Metlika izvedli še dve podobni delavnici in sicer 10. ter 17. avgusta ob 18. uri. Prijave sprejemajo na elektronski naslov [email protected].

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj