Na vsebino

5. Martinska kolonija vinorellov Adlešiči 2019: »Vinorell – šopek vina na papirju!«

Na Marinovo soboto je Javni zavod Krajinski park klopa v Adlešičih pod vodstvom mentorja prof. Ivice Kiša, idejnega pobudnika in strokovnega vodje izpeljali tradicionalno kolonijo vinorellov. Tokrat je v prostorih JZ KP Kolpa na Martinov konec tedna ustvarjalo 9 različnih umetnikov in med večino ljubiteljskih slikarjev sta bila tudi dva akademika. Tako kot si delimo s sosedi Kolpo, smo tudi na koloniji v maniri dobrososedskih odnosov skupaj sodelovali v 50:50 odstotnem razmerju s kolegi Hrvati. Kot pove samo ime, se slika z vinom s tehniko akvarela…Namen vinorellov je promovirati vinogradnike in vinarje, ki pridelujejo to vrhunsko kapljico.

In tudi več od tega: slike z vinom so lahko ponos pridelovalcev, lahko so zanimiva dekoracija kleti in mogoče si kupec, ki ceni dobro kapljico zaželi tudi umetniškega dela narejenega z njim (ali obratno). Dozorela dela smo že razstavili na priložnostni razstavi ob otvoritvi lanskoletne Vinske vigredi, letos so bila na ogled v Hotelu Bela krajina v Metliki, sedaj pa so razstavljena v poslovnih prostorih JZ KP KOLPA v Adlešičih. Če bomo z umetniki vztrajali bomo v prihodnje pripravili tudi galerijo vinorelov.

Pobudnik kolonije in mentor profesor Ivica Kiš je ob priložnosti kolonije v Adlešičih dejal: »Kdorkoli se spusti v avanturo z vinoreli – teh nikakor ne sme skrivati v mapi, saj imajo radi svetlobo dneva. Zorijo s časom in so prijetne arome, tudi še dolgo po slikanju. In tako kot vino; s časom postajajo vse boljši in boljši…«.

Svoja najboljša vina za kolonijo sta prijazno ponudila vinarja: KALIGARICH iz Cetor - REFOŠK in DOLC iz Drašičev - PANKRT. Poskusili smo jih bomo na oba načina: z brbončicami v ustih in s čopičem na papirju. V obeh načinih uporabe sta se izkazala kot odlična.

Vinarji; če vas zanima promocija vaših vin tudi na tak način, se nam pridružite na prihodnji koloniji... s kakšno steklenico svoje najboljše kapljice.

Kmalu vam bomo predstavili tudi razglednico vinorellov iz naših kolonij.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj