Na vsebino

Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna (Kino Črnomelj) + Pogovor po filmu

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Leta 1942 je bilo okoli trideset »rasno ustreznih« slovenskih otrok vključenih v zloglasni nacistični program Lebensborn, ki ga je z namenom širjenja arijske rase zasnoval Heinrich Himmler. Program je bil sprva zastavljen kot mreža materinskih domov in porodnišnic, v katerih so se lahko rodili rasno čisti nezakonski otroci, pozneje pa so vanj začeli vključevati tudi ukradene dojenčke, ki jih je okupatorska vojska po dekretu idejnega vodje ugrabljala na Poljskem, Češkoslovaškem, v Ukrajini in Sloveniji, na Spodnjem Štajerskem. Večino teh otrok so oddali v posvojitev nemškim parom, ki so bili vsaj na videz zvesti nacističnemu režimu.

Ogled filma in pogovor z režiserko Majo Weiss po filmu bo orgniziran v sklopu dogodkov ob Letu domovine, ki smo ga razglasili v Občini Črnomelj in vsled prihajajočega Dnevom upora proti okupatorju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj