Na vsebino

Vtisi 19. tabora gasilske mladine GZ Črnomelj

Minil je že skoraj en teden, od kar se je zaključil 19. tabor gasilske mladine GZ Črnomelj. Verjamem, da so se tako mentorji, kakor tudi udeleženci že dodobra spočili, zagotovo pa so ostali spomini, nove izkušnje, poznanstva. Letos smo organizatorji imeli prav posebno čast, saj nas je obiskal prvi vodja tabora iz leta 2002, tovariš Igor. Skupaj smo ugotovavljali, da se je v vseh teh letih marsikaj spremenilo, a bistvo je ostalo isto. Še vedno se vsi, ki delamo z gasilsko mladino, neizmerno trudimo, da med mladimi sejemo ljubezen do gasilstva, jih novačimo v posamezna društva, izobražujemo in še bi lahko naštevali. Gasilski tabor je vsekakor fantastična priložnost, da uresničimo več ciljev naenkrat na enem mestu.

Mladinska komisija kot organizator je pri tem deležna neizmerne podpore vodstva GZ Črnomelj, ki že nekaj let zapored omogoča vsem udeležencem popolnoma brezplačno bivanje, Mladinski komisiji pa pušča popolnoma proste roke pri organizaciji. Vsi skupaj pa si prizadevamo, da je v tabor sprejet prav vsak prijavljen mladi gasilec. V letošnjem letu je 120 udeležencev prihajalo iz 21 društev zveze, za njih je skrbelo 25 mentorjev. Ne smemo pozabiti tudi naših gasilcev veteranov, ki ponoči skrbijo, da je tabor varen in da se mentorji lahko v miru spočijemo.

Ker število udeležencev našega tabora vsako leto vztrajno raste, smo se že v lanskem letu iz Radencev preselili v Vinico, kjer so nas toplo sprejeli na Turizmu Benetič, za kar se jim zopet iskreno zahvaljujemo. Tu imamo dobre pogoje za taborjenje, maneverskega prostora za nadaljno rast pa imamo tukaj ogromno.

Že res, da so rdeča nit vsakega tabora gasilske vsebine, spoznavanje gasilske opreme, predstavitev posameznih gasilskih društev, dejavnosti gasilcev, a kot ste lahko videli v naših objavah, se zelo trudimo, da mladim pripravimo tudi številne druge dejavnosti, ki niso nujno neposreno povezane z gasilstvom, ogromno pa pripomorejo k razgledanosti mladih, njihovi tako fizični kakor tudi psihični aktivnosti, zdravju, kulturi, zabavi ... Zahvala gre torej najprej vsem gasilskih društvom, katerih člani so se odzvali našemu vabilu. Zahvaljujemo se tudi Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Črnomelj, gospe Petri Planinc iz Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča, Policiji Slovenije in Spominski hiši Otona Župančiča Vinica.

Na koncu naj še poudarim, da je 19. tabor minil brez večjih težav, poškodb, služilo nam je tudi vreme in temperatura Kolpe. Čas bivanja kot vsako leto poprej je hitro minil. Mladinska komisija skupaj z mentorji vedno znova postavlja zelo visoke standarde tako priprave kakor tudi same realizacije tabora, saj pri takšni masi otrok nič ne sme biti prepuščeno naključju. Vsi skupaj pa vsako leto presrečni ugotavljamo, da se številni nekdanji udeleženci tabora vračajo kot mentorji. Veseli smo, da nam starši zaupate svoje otroke in nam dajate možnost, da jih tudi mi skušamo vzgajati v nove gasilke in gasilce. Gasilska organizacija tako raste in le takšen način dela in razmišljanja nam bo v bodoče omogočil, da bo gasilstvo živelo še naprej. Tukaj smo za vas, to delamo prostovoljno v dobro vseh in ni se za bati, da bi nam za to zmanjkalo energije, želje in radosti. Zato naše misli že sedaj segajo do novih projektov, dogodkov, taborov, tekmovanj in druženj.

A do takrat z gasilskim pozdravom "NA POMOČ"!

Vir: Mladinska komisija GZ Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj