Na vsebino

V Beli krajini svetovno priznani strokovnjak za vinogradništvo

Alain Deloire, foto: ABC Rural
Alain Deloire, foto: ABC Rural

V Vinski kleti Šuklje na Trnovcu pri Metliki, bo jutri, 27. julija, ob 10. uri, potekalo predavanje z naslovom Precizno vinogradništvo in prilagoditve na klimatske spremembe v Sloveniji, svetovno priznanega strokovnjaka za vinogradništvo prof. Alain Deloire ter dr. Anne Pellegrino iz francoskega Montpellierja SupAgro.

Obisk svetovno priznanega strokovnjaka za vinogradništvo organizira Guillaume skupaj z Univerzo v Novi Gorici. V sklopu enotedenskega obiska v Sloveniji bosta organizirani le dve predavanji, prvo bo potekalo v Beli krajini, drugo pa na Kmetijskem inštitutu in bo samo za povabljene. »Za organizacijo predavanja v Beli krajini smo se odločili, ker upamo, da si boste v čim večjem številu vzeli čas in se udeležili dogodka, saj gre za enega izmed največjih strokovnjakov za vzgojo vinske trte na svetu. Na dogodek bodo povabljeni tudi vinarji iz ostalih regij zato je število mest omejeno,« je sporočila doc. dr. Katja Šuklje s Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, poskrbljeno bo tudi za prevod. Organizatorji prosijo za predhodno potrditev udeležbe.

Tematika predavanja bo dozorevanje grozdja v kontekstu klimatskih sprememb ( formacija grozdja, vpliv klimatskih spremenljivk, kot so temperatura, voda in svetloba na dozorevanje grozdja, novi načini za določevanje optimalne dozorelosti grozdja), ekofiziologija vinske trte v času klimatskih sprememb; vpliv temperature, vode in svetlobe na rast vinske trte, pridelek ter njegovo kakovost in zimska rez za blaženje posledic spomladanske pozebe.

Alain Deloire je doktoriral leta 1982 na Univerzi II v Montpellierju in pridobil naziv profesorja leta 1998 (Univerza I v Montpellierju, Francija). V svoji bogati karieri je med drugim delal kot raziskovalec na področju vinogradništva pri Moët & Chandon v Šampanji. 14 let je deloval kot profesor na področju ekofiziologije vinske trte in grozdja na Montpellier SupAgro, Montpellier (Francija). Je tudi soavtor treh knjig “Fiziologija vinske trte in terroir” ter več kot 245 znanstvenih in strokovnih člankov.

Med leti 2009 in 2012 je bil Deloire profesor vinogradništva na Univerzi v Stellenboschu (Južna Afrika) in tudi vodja oddelka med letoma 2011-2012. Od januarja 2013 do septembra 2016 je bil direktor National Wine and Grape Industry Centre (Charles Sturt Univerza) v Avstraliji. Od novembra 2016 je ponovno profesor za vinogradništvo na Univerzi v Montpellierju (l’Institut Agro).

Dr. Anne Pellegrino je izredna profesorica na Montpellier SupAgro. Doktorirala je leta 2003 s področja agronomije/hortikulture na Montpellier SupAgro. Po doktoratu je bila zaposlena kot raziskovalka na CIRAD (Montpellier), prav tako je preživela dve leti na CSIRO v Avstraliji.

Anne je avtorica 20 znanstvenih člankov, treh knjižnih poglavij, prav tako je prisostvovala pri več kot 50 mednarodnih in nacionalnih predavanjih. Trenutna tema njenih raziskav je analiza in modeliranje vegetativne rasti in pridelka vinske trte v odnosu do vode in dostopnosti dušika. Na Montpellier SupAgro je Anne tudi znanstveni vodja mednarodnega magistrskega študija Master Vinifera. Prav tako je predavateljica na diplomskem in podiplomskem študiju, kjer predava ekofiziologijo vinske trte ter modeliranje odziva vinske trte in letnih rastlin na okoljske dejavnike (voda, tla). Anne je tudi članica odbora GiESCO (Group of international Experts for cooperation on Vitivinicultural Systems).

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj