Na vsebino

Nov gin in kutinovo žganje na policah Hiše dobrot Bele krajine

Na policah Hiše dobrot Bele krajine imamo v ponudbi nov domači gin ter kutinovo žganje proizvajalca Saje spirits. Klemna Sajeta je alkohol nase privezal poslovno. V Vinski kleti Metlika dela kot kletar, kjer skrbi za nego vina in kjer je svoj oster čut za dobro žganje uporabil pri nastajanju starega vinjaka. Poskusil se je v pripravi kutinovega likerja in njegove zadnje, morda tudi največje ljubezni, gina. Klemen pravi, da je proizvodnja pijač križišče znanosti in umetnosti, saj je za nastanek dobre pijače potrebno veliko znanja in na drugi strani veliko občutka. V svet vinarstva ga je vpeljal oče, s katerim sta skupaj skrbela za družinski vinograd in pridelovala hišno vino. Da je vzniknilo zanimanje za destilate, je malo kriva televizijska oddaja o izdelavi viskija, še bolj pa študij živilstva in prehrane na Biotehnični fakulteti v Ljubljani, kjer ga je za destilarstvo navdušil prof. dr. Janez Hribar. Med študijem se je tako brez oklevanja vpisal tudi v Klub ljubiteljev viskija in pozneje postal njegov predsednik.

Klub med drugim omenjamo zato, ker je Klemen na številnih degustacijah ugotovil, da mu je narava podarila dober nos. Od tega spoznanja je nos uporabljal tudi za poklicno kariero, ki ga je vodila v metliško vinsko klet in k pijačam, kakršne so vino in starani vinjak, ki so ga kupci, kot pravi, izjemno dobro sprejeli. Sedaj imamo na poličkah Hiše dobrot Bele krajine na voljo njegov gin OriGin.

OriGin je belokranjski gin, ki na način pridelave spada v družino Dutch style ginov, kar pomeni da za njegovo pridelavo uporabimo lasten žitni destilat, pridobljen iz fermentiranega ječmena. Ta mu daje sladkast okus in presenetljivo polno telo, ki se čudovito dopolnjuje s svežino brinovih jagod, lupino bergamotke, cejlonskega cimeta in ostalih sedmih sestavin, ki so skrbno varovana skrivnost starodavnega recepta iz 17. stoletja. Klemen Saje je naslednji korak pred kratkim naredil v zasebnem življenju. Njegovi vnemi do destiliranja se je pridružila še pobuda sodelavca Tonija Absca, zaradi katere sta letos kupila kutinov nasad v polni rodnosti, nekoč največji v Sloveniji, saj je v njem 150 dreves.

Nasad je zasadil in do zdaj negoval Semičan Blaž Kočevar, ki je postal znan predvsem po izdelavi kutinovega likerja pod imenom Semiška kutina. V nasadu kutin so opravili spomladanska dela in popravili terase. Mlada moža sta ohranila staro originalno Kočevarjevo recepturo za liker, prenovila pa sta steklenico, tako da je liker pozno jeseni, ko je bil destilat pripravljen, dobil novo podobo. Kutinov liker je na nedavnem ocenjevanju žganj in likerjev prvič pod Klemnovim imenom prejel zlato medaljo, kar je izdelovalca zelo razveselilo. Še nekoliko bolj pa se je njegov obraz razpotegnil v nasmeh, ko je prejel tudi zlato medaljo za svoj gin.

Vir: Hiša dobrot Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj