Na vsebino

Nič ni več tako, kot je nekoč bilo

Dom na Mirni gori na današnji dan.
Dom na Mirni gori na današnji dan.

Danes je Jurjevo, praznik pomladi in pomemben ljudski praznik. Narava ozeleni, polja oživijo, na travnikih pa se s tem dnem začne pasti živina. Slovanski narodi častijo Sv. Jurija kot svetnika, ki prinaša pomlad. Na Hrvaškem praznujejo god sv. Jurija 23. aprila, v Sloveniji 24. aprila, po pravoslavnem koledarju pa se god sv. Jurija obhaja 6. maja.

V Beli krajini je navada, da se mladina odpravi po vasi, prepeva in piska na piščali in roge ter vodi Zelenega Jureta – mladeniča odetega v brezovo zelenje. Obiščejo vsako hišo, kjer zapojejo, ter nad vrata zataknejo zeleno brezovo vejico, ki tam ostane vse leto. Ta vejica potem varuje dom, prinaša zdravje, srečo in veselje v hišo, na polja in v hlev. Gospodinja "juraše" obdari z jajci in denarjem ter ponudi dobrote. Po izročilu pa doleti huda nesreča tisto hišo, ki se na petje ne odzove.

A letos je vse drugače. Narava je pohitela, drevje je že zdavnaj odcvetelo, vinogradi in polja so ozeleneli, pridni kmetje in vrtičkarji že vse posadili. Tako lepo je kazalo, sedaj pa ta sneg in mraz. Upam, da vreme vseeno prizanese sadju, vinogradom in poljem v dolini, da bomo imeli kaj jesti. Tako so nekoč rekli stari ljudje, takrat še ni bilo uvoza in tolikih trgovin.

Preživite lep dan in odprite duri "jurašem".

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj