Na vsebino

Rok Željko: Športna infrastruktura za boljšo kvaliteto življenja

Športni objekti so lahko v manjšem mestu ključni dejavnik za dvig kakovosti življenja prebivalcev, saj zagotavljajo priložnosti za telesno dejavnost, interakcije in socialno vključevanje. Večji objekti, ki so dom predvsem športnim klubom iz ekipnih športov, služijo tudi kot vir identitete skupnosti. Poleg tega lahko ustrezne športne kapacitete in njihova dostopnost predstavljajo tudi gospodarsko gonilno silo, ki privablja turiste, mlade družine in podjetja. Predvsem v manjših mestih športna infrastruktura predstavlja eno osrednjih meril kakovosti življenja. Da bi prebivalci živeli bolj zdravo in se več ukvarjali s športom, motivacija za aktivnost ni dovolj, temveč so ključni pogoji, ki jim to omogočajo. Naložbe v športno infrastrukturo imajo zato večplastne in dolgoročne učinke. Iz našega majhnega mesta je posameznim klubom uspelo izstreliti nekaj športnih talentov tudi na najvišji nivo, vendar so te rezultati plod vloženega truda posameznih ljudi, ki so v svoje športne panoge vložili veliko in še več, ne pa sistematičnega dela klubov ter dobrih pogojev, ki bi jim to tudi omogočali. images.png

Na drugi strani se soočamo še s pomanjkanjem fizične aktivnosti otrok, ki je vsekakor globalni problem, povezan z razvojem tehnologije, vendar se z izzivi soočamo tudi drugje. Lahko bi rekli, da so bile generacije rojene pred letom 2000 še zadnje, ki so otroštvo preživljale zunaj na polnih športnih igriščih. Tako so lahko skozi svoje osnovnošolske dni sledili svojim sanjam, da bi nekoč postali profesionalni košarkarji, nogometaši ali rokometaši. Kljub kasnejšim drugim karieram pa so s seboj prenesli vrednote in izkušnje iz športa. Danes pa mladino namesto na igriščih z žogo v rokah ali nogah pogosto videvamo po črnomaljskih ulicah.

Ker posledice niso vidne iz danes na jutri, se vzpostavljanju celostnih rešitev na področju športa ne posvečamo. Želel pa bi se dotakniti zame izredno pomembnega dela športa, ki se imenuje rekreacija. Rekreacija je športna aktivnost, kjer se ljudje lahko udejstvujejo v različnih športih glede na pogoje in letni čas, ko jim ostale obveznosti dopuščajo. Odlične zimske pogoje nam trenutno nudi smučišče RTC Gače, kar je zaradi bližine in urejenosti za Belokranjce pravi blagoslov. Poleti je v uporabi nekaj nogometnih igrišč, ki jih uporabljajo in urejajo vaške skupnosti, nekaj bolj in manj urejenih igrišč za odbojko na mivki pa je v kampih ob Kolpi, za tenis pa imamo skupaj pet peščenih teniških igrišč v Beli krajini. Najbolj je pomanjkanje kapacitet za rekreacijo vidno pozimi, ko športni dvorani v Črnomlju ne moreta zadostiti niti potrebam športnih klubov, ki vključujejo tekmovalne selekcije, kaj šele tistim, ki so usmerjeni izključno rekreativno. Skorajda nemogoče se je tako s prijatelji dogovoriti za partijo badmintona ali odbojke in ob tem ne zakupiti termina za celotno leto. Zaradi viška povpraševanja črnomaljski teniški klub že kar nekaj časa nove člane sprejema v zelo omejenem obsegu. Ker se ob poletnih dopustih športno udejstvujemo v drugih krajih, veliko ljudi pa športno aktivnost nadoknadi na domačih kmetijah, se Črnomaljci tega manjka zares niti ne zavedamo. Nekako smo se sprijaznili, da se v Beli krajini najenostavneje družimo v gostilnah. Malo drugače to situacijo vidijo mladi izobraženi kadri, ki študirajo na fakultetah v večjih slovenskih in tujih mestih. Tam imajo v prostem času na voljo razne športne in druge aktivnosti. Le te kasneje predstavljajo pomemben faktor, ko se prav ti ljudje, ki bi lahko Beli krajini in njenemu razvoju prinesli veliko, odločajo, kje bodo gradili svoje družine.

Z jasnim načrtom za prihodnost, ki bi dvignil atraktivnost Črnomlja kot urbanega središča, bi lahko vzdrževali zdravo in povezano skupnost še dolgo časa. Dodatne rekreacijske kapacitete, ki sicer skoraj nujno potrebujejo privatni kapital, bi za študente predstavljale še en razlog več, da se vrnejo v domačo Belo krajino.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj