Na vsebino

Kim Riznič: Kinesiotaping - mit ali resnica?

Kinesiotaping ali terapija s kineziološkimi trakovi je pogosto pojmovana kot hitra in preprosta rešitev za odpravo bolečin. Vendar je temu res tako? In kako kinesiotaping pravzaprav deluje?

Kinesiotaping je bil sprva najbolj priljubljen v azijskih državah (Japonska, Kitajska, Koreja), saj jo je kot prvi razvil in v klinični praksi preveril Japonec dr. Kenzo Kase, doktor kiropraktike leta 1973. Kenzo je iz svojih izkušenj in kliničnih preiskav ugotovil, da mnogo bolečin nastane zaradi funkcionalnih motenj mišic in tkiv v območju obolelega sklepa in njihovega medsebojnega neskladja.

Kenzo Kase prakticira kinesiotaping tudi pri konjih

Šele čez dobrih 20 let se je tehnika razširila vse do zahodnih držav – leta 1995 so jo namreč začeli uporabljati v ZDA, po letu 2008, ko so se odvile Olimpijske igre v Pekingu, pa se je kinesiotaping močno razširil po vsem svetu. Tehniko s kineziološkimi trakovi danes uporabljajo zdravniki, fizioterapevti, maserji in športniki povsod.

KAKO KINESIOTAPING SPLOH DELUJE?

Nalepljen kineziološki trak deluje na kožo tako, da potegne zgornji sloj kože in fascio ter tako ustvari prostor med povrhnjico in mišico. Ustvarjen prostor sprosti pritisk na limfne kanale in tako naredi prostor za pretok limfne tekočine ter s tem posledično izboljša limfno drenažo in cirkulacijo na vnetih območjih. Učinkovitost tovrstnega zdravljenja se torej kaže z aktivacijo nevrološkega in cirkulacijskega sistema.

Glavne funkcije kinesiotapinga so:

  • Izboljšanje funkcije mišic
  • Izboljšanje cirkulacije telesnih tekočin
  • Zmanjšanje bolečin
  • Podpiranje funkcij sklepov

KDAJ LAHKO UPORABLJAMO TOVRSTNO TEHNIKO?

Najbolj pogoste težave, pri katerih je smiselno razmisliti o uporabi kinezioloških trakov so: sklepne težave, mišične težave, otekline, hematomi in po operativnih posegih.

Glavna območja aplikacije na sklepih so najpogosteje: vrat, rama, komolec, zapestje, koleno in gleženj.

Območja mišičnih skupin pa: vrat, rama, nadlaket, podlaket, dlan (palec), trup (prsa, trebuh, hrbet, ledveno-križni predel), stegno, meča, stopalo (podplat in nart).

PA KINESIOTAPING RES DELUJE?

Terapija s kineziološkimi trakovi uspešno pomaga pri vrsti težav in ni omejena samo na probleme z mišicami in sklepi. Je pa omembe vredno dejstvo, da deluje le, če so trakovi pravilno nameščeni, če je izbrana pravilna metoda lepljenja ter pravilna moč raztega aplikacije, kako je trak oblikovan, ter nenazadnje kako je koža pripravljena pred terapijo. Zato je priporočljivo, da se poslužuješ te terapije pri usposobljenem terapevtu na tem področju.

Mišično-funkcionalna korekcija na treh glavah stegenske mišice kvadriceps ter korekcija za hematom in oteklino na stegenskem predelu.

Mišično-funkcionalna korekcija za mečno mišico gastrocnemius

Mišično-funkcionalna korekcija na zgornjem delu hrbta ter kombinirana aplikacija za ramo

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj