Na vsebino

David Rupčič: Avatar: Pot vode

Režija: James Cameron
Scenarij: James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver
Produkcija: James Cameron, Jon Landau
Zgodba: James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver, Josh Friedman, Shane Salerno
Glasba: Simon Franglen
Igralska zasedba: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Kate Winslet, Cliff Curtis
Montaža: Stephen Rivkin, David Brenner, John Refoua, James Cameron
Žanr: akcija, pustolovščina, fantazija
Dolžina: 192 minut
Budget: 350-460 milijonov evrov
Premiera: 14. december 2022 (Slovenija)

JAMES CAMERON je kanadski filmski ustvarjalec, rojen 16. avgusta 1954 v Kapuskasingu, Ontario, Kanada. Svoje začetke je takoj zabeležil v zgodovino z velikimi filmi, kot so The Terminator (1984), Aliens (1986), The Abyss (1989) in The Teminator 2 (1991). Med nami najbrž ni nobenega, ki ne bi poznal večne klasike; film Titanik iz leta 1997. Ravno tega je režiral ravno James. Titanik pa je bil tudi eden njegovih najbolj dobičkonosnih filmov, med drugim si je z njim prisvojil kar tri oskarje; za najboljšo sliko, najboljši scenarij in najboljši film editing. Poleg Titanika pa slovi še po enem zelo velikem in uspešnem filmu – gre za fantazijski svet, modrih bitji, ki jih poznamo pod imenom – Avatarji. Film je bil izdan leta 2009 in že od takrat se šušlja, da to ne bo njegov prvi in zadnji film Avatar.

James je dejal, da ima v planu narediti kar štiri Avatar nadaljevanja, vendar če 2. nadaljevanje ne bo uspešno, bo zaključil. Drugi del po naslovu Avatar: The Way of Water oz. v slovenščini Avatar: Pot vode smo končno dobili na platna in si ga z veseljem tudi ogledali. Pa je film uspel, kot si je James zamislil, in bo nadaljeval svojo Avatar sago?

ZGODBA:

Avatar je že od samega začetka poseben film, zakaj? Gre za izmišljen svet, ki si ga je zamislil James Cameron že v letu 1994, ko je spisal približno 80 strani besedila za projekt Avatar. Kasneje je sledil Titanik, s katerim si je nabral denar, malo arogance, samozavest in veliko »odrivno desko«. Tako je lahko kasneje začel uresničevati svoj projekt Avatar. Sicer kar nekaj let pozneje, ampak bolje pozneje kot nikoli, nam avtor predstavi svoj svet Pandoro. S tem nam je prikazal, kako mogočna je lahko filmska industrija. Res da so vzporedno ustvarjali tudi druge velike znanstvenofantastične filme, kot so Marvel, Vojne zvezd ipd., vendar Jamesov svet je bil drugačen, preprosto boljši, z večjo domišljijo in boljšo zgodbo. Long story short … z Avatarjem je zadel bingo! Poleg Titanika je bil to še en največji dobičkonosni film.

Ampak preidemo k bistvu. Po dolgih 13 letih čakanja smo dobili drugi del. To je nadaljevanje, James Cameron pa velja za kralja nadaljevanj. Terminator 2 in Osmi potnik 2 sta dva filma s katerima ni razočaral. In enako mislim, da velja tudi za Avatarja.

OSREDNJA ZGODBA/DOGAJANJE:

Nekaj let pozneje imata Jake Sully (Sam Worthington) in Neytiri (Zoe Saldaña) že štiri otroke. Tri svoje in eno posvojeno najstnico Kiri, ki jo je spočela znanstvenica Grace Augustine (Sigourney Weaver) še v obliki avatarja. Vsak otrok ima drugačno osebnost, od odgovornega starejšega brata do uporniškega brata in spiritualne sestre. Del njihove družine pa je človeški mladič po imenu »Pajek« (Jack Champion), ki je bil pred desetimi leti še premajhen, da bi ga transportirali nazaj na Zemljo in je zato ostal na Pandori. Četudi je že odrasel, se ni spremenil v avatarja. Lahko se sprašujemo zakaj, vendar odgovora v filmu ne bomo dobili.

Zopet se pojavi ameriška vojska z namenom, da kolonizira Pandoro, saj si človeštvo išče in ureja nov dom onkraj Zemlje, saj na njej človeštvo počasi izumira. Poleg vsega pa na Pandori črpajo dragoceno surovino. Vsakega avatarja, ki bi jim stopil na pot, pa bi brez milosti ubili, saj so jim bolj kot ne v napoto na »njihovem« novem planetu.

Jake in njegova družina so na begu pred vojaško enoto polkovnika Milesa Quaritcha (Stephen Lang). Ta ga lovi z namenom, da ubije njega in njegovo družino. Ker Jake želi preprečiti ponovne žrtve v njegovi vasi, se z družino poda v izgnanstvo, v upanju, da poiščejo nov dom. Zavetje si najdejo med morsko skupnostjo avatarjev. Sprejmejo jih medse, a se morajo spoznati z njihovo naravo in osvojiti veščine poti vode.

Film bi najlažje razložili tako, da ga razdelimo na tri segmente. V prvem se vrnemo na Pandoro, v vas, kjer prebiva Jake s svojo družino. Zopet začutimo povezavo avatarjev z njihovo naravo, kmalu pa se zgodi prvi konflikt, ki prisili družino, da odide iz domače vasi. Drugi del se prične na obali pri morskih avatarjih, ki Jakeovo družino nauči biti in živeti z morjem kot eno. V filmu morje povezuje vse, od rojstva do smrti, zato je tudi naslov filma temu primeren. Kasneje sledi tretji segment – bitka. Vojaška enota najde Jakea, to pa privede do boja. Več kot to vam ne bom izdal. Lahko še dodam samo to, da ob prizorih proti koncu dobimo Titanik občutke in »flashbacke«. Zakaj? Hm, poglej si sam.

OCENA:

Film bi ocenil s trdno 9 od 10. Tudi ta film sem si prvič pogledal v kinu in še to v 3D, kar se je izkazalo za dobro odločitev. Film je sicer dolg, vendar je napetost vedno prisotna in te ne odlepi od stola. En velik plus, ki ga moram dodati, je to, da sem bil najprej skeptičen, kaj nam lahko James Cameron sploh še ponudi pri Avatarju. Bo samo neka nova zgodba z zapletom in razpletom kot pri večini filmov? Res je, da je bila enostavna zgodba z dokaj enostavnim zapletom in razpletom, vendar kako jo on predstavi skozi avatarje in s samim dogajanjem, me je prepričalol. Splačalo se je počakati toliko let na 2. del. Najbolj pozitivno presenečen sem bil, ko sem zagledal morsko skupnost avatarjev (juhej, neka nova »podrasa« avatarjev) in kako so povezani z morjem in živimi bitji, ki prebivajo v njem. Opazil sem, da se je James posvetil morju ter vsemu, kar je nad in pod gladino. Zasledil sem tudi, da so podvodne kadre snemali drugače kot ponavadi. Da bi odpravili zamegljenost premikov, kakršne opazimo pri akcijskih filmih, ki imajo veliko računalniških animacij, so snemali z 1 x več sličicami na sekundo. Da razložim – večina filmov, serij, oddaj, itd. se snema v 24 sličicah na sekundo, tukaj pa so podvodne kadre snemali z 48 sličicami na sekundo. No, pa da zaključim. Film je dober. Pika. Četudi nisi ljubitelj fantazij in pošasti in blabla, je film vreden ogleda.

Upam, da kaj kmalu že dobimo tretji del, morda v manj kot trinajstih letih? Ajde James, maš to.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj