Na vsebino

Pohod na Plešivico

Zbudi me za 1. maj, se prične refren glasbene uspešnice slovenske skupine.

In tako se nas je kar nekaj pohodnikov zbudilo na prvo majsko jutro v Tribučah. Noč je bila za marsikoga prekratka, saj je prejšnji večer potekalo tradicionalno kresovanje. Jutro ni bilo najlepše kar se vremena tiče, saj so nas pričakali sivi oblaki. Kljub temu smo bili vsi nasmejani in veseli zbrani pred gasilskim domom.

Kratek pozdravni nagovor predsednika društva in že smo mimo Rijana zapuščali zborno mesto. Krajši čas smo hodili po cesti Tribuče – Bojanci, nato pa skozi »Prisiko« prispeli na »Celine« Tu smo se priključili gozdni cesti, ki vodi skozi Veliko Bukovje in so jo kot traso gozdne železnice zgradili vojni ujetniki v času I. svetovne vojne. Ob prijetnem pomenkovanju je pot, kar prehitro minevala. Prvi krajši počitek je bil na »Cikularu«, kjer so nekoč s parno žago žagali tramove in ostal tehnični les. Nekaj zložene hlodovine je služilo kot miza in stol za malico ter pijačo.

Z nami je bilo na pohodu več kot dvajset otrok, med katerimi je bila najmlajša udeleženka stara pet let. Otroci so celotno pot nestrpno čakali in opazovali, kje v gozdu bodo ugledali medveda, ki je pred dnevi uničil čebelnjak v Tribučah. Seveda so bili oboroženi vsak s svojo palico. Vendar je njihov pogum splahnel ob že najmanjšem šumu gozdnih živali, ki smo jih zmotili s svojo prisotnostjo.

Med hojo proti Selskemu kalu se je prikazalo sonce in dokaj hitro segrelo ozračje, da so se na čelih prikazale potne srage. K temu je pripomogel tudi strm vzpon med vinogradi na Veliki Plešivici. Med zidanicami smo kmalu prispeli do cerkve Svete Marije Magdalene, kar je bil naš cilj. Sledil je počitek in malica, nato pa so nas udeleženci pohoda, ki imajo na Plešivici svoje vinograde in zidanice povabili na pokušino pridelka.

Ob določeni uri smo se vsi zbrali pri Komarovih in ob cesti odšli v smeri Pribincev. Med potjo smo si ogledali še naravno vrednoto, izvirno jamo Curek. Čez Halapirat smo prispeli nazaj v Tribuče kjer nas je v gasilskem domu že čakala pogostitev. Kljub osemnajstim prehojenim kilometrom so mlajši komaj dočakali vaško igrišče, kjer so se odvijale različne igre. Vsega skupaj se nas je pohoda udeležilo 65 pohodnikov, še kar nekaj vaščanov se je udeležilo zaključka, ki je trajal še pozno v noč.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj