Na vsebino

Matko: Svoje sem naredil na igrišču, verjetno ni bilo dovolj

Aljoša Matko želi igrati v klubu iz lige srednje evropske kakovosti. Foto: NK Celje
Aljoša Matko želi igrati v klubu iz lige srednje evropske kakovosti. Foto: NK Celje

Aljoša Matko je bil z 18 zadetki najboljši strelec prve slovenske nogometne lige v sezoni 2023/24, a to ni bilo dovolj, da bi prepričal selektorja slovenske nogometne reprezentance Matjaža Keka, da bi ga uvrstil na seznam potnikov za evropsko prvenstvo. "Vsak želi biti del ekipe, saj evropsko prvenstvo ni vsak dan. Jaz sem svoje naredil na igrišču, verjetno ni bilo dovolj, a se bom še naprej trudil, da postanem del reprezentance," je v pogovoru za Dnevnik povedal napadalec Celja, ki ga je omenjeni časnik izbral tudi za igralca sezone. Matko je v preteklosti že bil del reprezentance, toda le za kratek čas. Na pravo priložnost v dresu z državnim grbom bo moral tako še počakati.

Sicer pa je za 24-letnim Črnomaljcem odlična, a zaradi poškodbe stopalnice, tudi zahtevna sezona, v kateri je s Celjem suvereno postal državni prvak. Poleg tega je osvojil naslov najboljšega strelca lige, najboljšega igralca sezone po izboru Dnevnika, pa tudi poročil se je. "Vesel in ponosen sem na sezono. Tudi na poroki je bilo vse tako, kot sva s partnerico, s katero imava hčerko, načrtovala in bila na koncu zelo srečna. Uživam v družinskem življenju,« pravi Matko, ki je pri 13 letih iz Bele krajine prestopil v novomeško Krko, pri 15 pa prišel v akademijo Maribora.

"Od malih nog sem vseskozi želel postati nogometaš. Ljubezen do nogometa me je gnala in ko sem prerasel Črnomelj, sem naredil korak naprej s prestopom v Krko. Prvo leto je bilo zelo naporno, saj so me starši, stari starši in sorodniki vozili na treninge v Novo mesto, zraven pa sem hodil v osnovno šolo. Drugo leto je bilo malo lažje, saj se je skupaj vozilo nekaj fantov. Trud je bil poplačan s prestopom v Maribor. Ker sem od doma odšel pri 15 letih, sem moral hitro postati samostojen, kar mi je zelo pomagalo v nadaljevanju kariere."

Po končanem mladinskem stažu ga je Maribor poslal na kaljenje v ljubljanski Bravo, kjer je navduševal z učinkovitostjo in sezono sklenil s 16 goli. "Že v prvi sezoni sem dokazal, da je možen preskok iz mladinske v člansko ligo. Pomembno je, da sem prišel v Bravo, ki dobro dela z mladimi igralci. Vesel sem vsakega uspeha Brava, saj je bil odskočna deska v moji karieri."

Vrnitev v Maribor je bila za Matka več kot uspešna, saj je po izboru navijačev prejel tudi priznanje vijolični bojevnik za najboljšega igralca kluba. "Vse življenje bom hvaležen, da sem bil del tega kluba. Priznanje vijolični bojevnik je eno najljubših v moji karieri. Slika, ko prejemam priznanje, je sredi stanovanja mojih staršev, in vsak, ki pride na obisk, jo vidi. Zelo sem ponosen na to priznanje, medtem ko je pri navijačih izgubilo nekaj vrednosti, ko sem prestopil v Olimpijo."

Z umetno travo se ni spoprijateljil

Sledilo je zahtevno obdobje tudi na osebnem področju, saj je bil udeležen v prometni nesreči, nato pa poleti 2021 odhod v tujino k švedskemu Hammarbyju, kjer pa mu ni šlo po načrtih. "Ni se mi uspelo prilagoditi na umetno travo, saj je to praktično drug šport, drugačen slog in sistem nogometa. Nato so zamenjali trenerja, pri novem nisem bil v načrtih in čez noč sem moral poiskati klub. Na Švedskem je bilo vse razen igrišča super. Navijači so izjemni in poskrbijo za peklensko vzdušje. Hammarby je klub, ki ima resnično prednost domačega igrišča."

Po pol leta na Švedskem je kot posojen igralec prišel v Olimpijo, kjer pa je na 15 tekmah dosegel le en gol. "Težava je bila moja glava. Olimpija ni najboljše okolje za igralca, ki potrebuje mir, sam pa sem najbolj potreboval prav to. Žal mi ni steklo v pravo smer, a studi iz tega sem se nekaj naučil."

V Celju znova našel pravo formo

Aljoša Matko se je pred dvema letoma preselil v Celje, kjer je dobil točno to, kar je potreboval – zaupanje. "Že prva sezona je bila uspešna z drugim mestom in mojo dobro osebno statistiko, o drugi pa sploh ni treba izgubljati besed. Naredili smo vse, za kar smo bili pripeljani v klub," pravi Matko, o katerem se v medijih v zadnjem času veliko ugiba tudi glede njegovega vnovičnega odhoda v tujino.

"Ni najbolj pomemben denar, ampak si želim prestopiti v klub, v katerem bi vse skupaj nadgradil, a ta korak ne sme biti prevelik. Želim si klub iz lige srednje evropske kakovosti, ki se stalno bori za prvaka in igra v skupinskem delu ene izmed evropskih lig, saj si na očeh javnosti in oglednikov večjih klubov. Če bodo pogoji dobri zame in za klub, se bomo pogovarjali, sicer se bom s Celjem boril za Evropo, saj mi tukaj nič ne manjka. Gradijo vrhunsko ekipo, pa tudi finančni vložki vodstva kluba so veliki in so primerljivi z vlaganji v tujini. Vsi moramo biti hvaležni, da je tudi v Sloveniji klub s tako velikimi vložki v nogomet. Najbolj pomembno je, da ostanem zdrav," je pogovor za Dnevnik sklenil Aljoša Matko.

Vir: Dnevnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj