Na vsebino

Mežmetova: 8330 vs. 3930

Podnaslov: pozdraf iz dijaspore

Zdej bereš i ne kužiš kaj je s temi ciframi. Da, znam kaj ti gre po glavi. Znam da prvo poznaš, a za drugo neznaš. Reku bi, da je to neki pr Celju, zat ki je 3000 poštna številka Celja. Al ne, nimaš prav.

Zdej si si zihr reku, da boš šu po tem ko prebereš to, baš poguglat da vidiš čija poštna je ta. Nerabiš, ki sm več ja! Ak meni praf na googlupu kaže, onda ta poštna številka ne pripada nobenmu slovenskemu mestu al pa vasi.

Malo statistike

To je poštna številka od Vispa - švicarskega mesta, f kerem dela i živi ene 10 metličanof i 2 metličanke, nekej kurdistancof i en šokc. Fsega skup recimo okuli 30 belokranjcof!

Če na hitro naredim predstavitef mesta po osnovnošolsko (beri: odpreš wikipedijo i fse prepišeš) … Visp spada f kanton Vallis, govorijo nekej med nemščino i francoščino, zat ki je tu neki glih “meja”. V Vispu živi slabih 8 jurjof prebivalcof (prešteto leta 2018), zdej jih je zihr že več, zat ki je v mesto pršla firma Lonza, ki je zaposlila dosti ljudi iz fseh koncof, samo Švicarof ne. Mesto je na 658m nadmorske višine i okuli na okuli so same gore. Visp je poznan ko “sončna terasa” v Švici, zat ki ma 300 danof sonca na leto. Mimogrede, zdej poleti je blo večkrat 40 stopinj - za krepat, sploh ak nimaš klime.

To te verjetno ne zanima, zat ki je blo v Metliki isto ko f pklu. Vglavnim. Dok sm šetala po Vispu sm razmišlala, o čem da pišem v Ruzancu, kaj bi blo sploh zanimivo. Verjetno se sprašuješ, kaj fse te mlade vleče f to Švico, kaj jim ni bulje v Metliki?!?! Verjetno so se to i oni spraševali, dok so bli v Metliki i zapijali f kafani selitef še enega kolega v Švico. I to so se spraševali fse dokler jim ni na račun sela švicarska plača. Kulk dobijo plače i ak se jim splača i ak je res fse buljše? To se lahko pomeniš sz fsakim, ki dela f Švici na šteri oči, f kafani, ob špricerčku. Ak te zanima i ak bo to hteu delit s tabo.

Na koncu koncof pa to sploh nima veze, ki sm bla ja tam bolj ko turist i ne delavec. Meni se po parih mescih ni poznalo na računu ozeroma je, samo ne f pozitivnem smislu. Al kaj je mene najbolj prtegnlo f tem mesti, si pa lahko prebereš dalje.

Prvo: že v naslovu sm dala poštne številke i neznam, morda sm edina al zanimivo mi je, da mamo skor iste številke. Ki ak bi meu Visp namest devetke, osmko, bi meli iste cifre … Da da, če bi. To bi blo več klišejsko. Tak da to je to, kaj se tiče prve točke.

Drugo: v Vispu ak šetaš te fsi pozdravlajo. Istoooo ko v Metliki. Največkrat te pozdravijo sz “sali” al pa če vas je več, se reče “sali came” to bi lahk baje preveli kot pozdravljeni fsi skup, tak so mi bar rekli. Pol te pa še pozdravijo sz “hallo”, pr nas bi temu rekli “bok”, pa s “Tag” al pa “Morgen”. Isto ko i prnas: “dan” oz. “jutro”. Meni se to baš lepo vidi. Človek te gleda v oči, se nasmeje i te pozdravi. Pa ni tu da te gleda, ak boš ti prvi pozdravu al ne, tu te fsi pozdravijo prvi. Nima veze al je človek mlad al pa star. V Metliki je to malo drugač, metliški bonton je jasn - mlajši more prvi pozdravit, drugač so ga duma slabo navučili. I še zadnjič ko sm šetala ob reki, me je smetlar, ki je vozu un mali električni smetlarski auto, pozdravu, tak da je sam kazalc dvignu. Pa če to ni še en “metliški” pozdraf!

Tretje: če se šetate po mestu lahko najdete iste bloke ko v Ul. 1. maja. Ulica izgleda isto ko če bi gledau od Plutov na Jarčevi ulici dol proti Ul. 1 maj. Isto, isto. I še zravn vrtca so te bloki postavleni, pa če to ni naključje!

Četrto: Švica je razdeljena na več kantonof, lah bi se reklo pokrajn, sam da je to pr njih dost bul važno. Odvisno od kantona se ti odšteje i davek pr plači, i v enih kantonih je bul drago, v enih manj i tak. Nima veze. Vglavnem, že prej sm napisala, da Visp spada f kanton Vallis. A ak bi na karti kantonu Vallis malo dostukali polja v gornjem levem kotu, bi karta kantona mela isto obliko ko Slovenija. Pa kaj ni to zanimivo. I na sotočju dveh rek zdej postavljajo ko nek “piknik” plac i na rešetki za pečenjaro je izrezana karta kantona. Zakon. Pr nas bi pa itak fse rešetke pokrali.

To so neke podobnosti. Na Wikipediji sm prebrala, da se je v Vispu rodila i alpska smučarka Dominique Gisin, rojstni dan ma na isti dan ko i Mimi hahaha (to je čist nevmesno). To je una, kaj si je leta 2014 delila prvo mesto na olimpijskih sz Tino Maze. Nima veze. Evo še malo o mestu.

- V Vispu majo jako velko hokejsko areno, tu so fsi mahnjeni na hokej.

- Mattaweg je novo zgrajeno naselje, predvsem za delafce, ki delajo za Lonzo (tu recimo spadajo i Metličani). Mattaweg v Vispu je isto ko Štepanjsko naselje v Ljubljani - sami “auslenderi”.

- f kantonu Vallis je voda zastonj.

- kava stane 4 švicarske franke.

- Autobusi v Vispu (drugih baš i nism vidla) so rumene barve i majo jako smešne piske.

- Gladko se z autom, *po asfaltirani cesti*, prpelješ na višino Triglava.

- Čez Visp tečejo dve reke, ki so mrzle ko vrag, tak da se guzic ne namaka vanjih.

- Švica ma jako dost helikopterof, kanton Vallis jih ma baje 17 i čist vsakdanje je, da vsako malo prleti mimo tebe helikopter. Ak vidi nekoga, ki se čudi helikopteru ko puran glisti, je zihr auslender iz nekega sela.

To je fse, kaj sm misnla povedat.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj