Na vsebino

Med biološkimi odpadki po Metliki se najde marsikaj

Na zadnji seji metliškega občinskega sveta se je pojavilo tudi vprašanje glede problematike odvoza bioloških odpadkov v občini. Uporabniki naj bi namreč opazili, da se v isto smetarsko vozilo poberejo tako mešani kot biološki odpadki.

Na Komunali Metlika pravijo, da biološke odpadke pobirajo popolnoma ločeno od ostalih odpadkov. Na Cerodu v Leskovcu, kjer te odpadke prevzemajo, namreč zahtevajo čisto frakcijo odpadkov. Posledično je tudi cena teh odpadkov nižja, saj se v primeru nečistosti celoten transport bioloških odpadkov obračuna kot mešani odpadki.

»Če ugotovimo, da so v zabojniku za biološke odpadke neprimerni odpadki, jih poberemo med mešane odpadke. Žal se to dogaja vse prepogosto, uporabniki niso dovolj zavzeti oziroma ne namenijo dovolj truda za pravilno odlaganje. Z izobraževanjem in promocijo se trudimo izboljšati ločevanje odpadkov, vendar učinki niso zelo spodbudni,« opozarjajo v metliški Komunali.

V Metliki na ekoloških otokih poleg mešanih komunalnih odpadkov zbirajo ločeno še papir, plastiko in steklo, prav tako je na ekološkem otoku nameščena tudi posoda za biološki odpad.

»Medtem ko se je kakovost odlaganja odpadkov v posode za mešane komunalne odpadke, ki jih imajo občani doma, nekoliko izboljšala, to ne velja za skupne ekološke otoke ugotavljajo v Komunali Metlika.

Slabost zbiranja na ekoloških otokih je manjši delež zbranih ločenih frakcij, kar je vidno tudi pri primerjavi deleža med občinami. Primerjava po deležu ločeno zbranih odpadkov med slovenskimi komunalnimi podjetji za leto 2021 kaže, da metliško komunalno podjetje po tej analizi ne sodi med uspešnejše v Sloveniji.

Naraščajo zlasti zbrane količine mešanih komunalnih odpadkov in bioloških odpadkov, odpadne elektronske opreme in predvsem odpadnega lesa, medtem ko zbrane količine nekaterih ostalih vrst odpadkov počasi upadajo. Tak primer so denimo sveče in papir. V celoti gledano pa skupna zbrana masa odpadkov v metliški občini iz leta v leto narašča. Poleg neustreznega ločevanja odpadkov, težavo predstavljajo tudi vzdrževanje čistoče in tatvine koristnih odpadkov, še navajajo v Komunali Metlika.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj