Na vsebino

Zapora države od 1. do vključno 11. aprila, maske na prostem, šolanje na daljavo, gibanje po regijah

Vlada je sledila predlogu strokovne skupine in sprejela zaprtje države od 1. do vključno 11. aprila. Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da bo državna uprava prešla skoraj v celoti na delo od doma, hkrati pa pozval gospodarstvo, naj stori enako.

Omejitev gibanja na regije

Odlok o omejitvi gibanja začne tako kot ostali veljati s 1. aprilom. Edina sprememba je, da bo gibanje omejeno na statistično regijo ne glede na barvo semaforja, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Vstopi v državo so mogoči v primeru, da ste preboleli covid-19 ali bili cepljeni, a je pomemben čas od zadnjega odmera. Tudi prehajanje statističnih regij je v tem primeru možno za tiste, ki so cepljenje že opravili oziroma imajo negativni PCR-test, ki je relativno mlad, torej star manj kot 72 ur, ali tisti, ki so na podlagi potrdila zdravnika covid-19 že preboleli.

Velikonočna izjema

Še ena izjema v odloku o omejitvi gibanja je, da se na samo veliko noč, torej v nedeljo 4. aprila, dovoljuje prehajanje med statističnimi regijami za obiska najožjih sorodnikov, pri čemer so taka združevanja ob prehajanju statističnih meja dovoljena za člane dveh družin, pri čemer se otrok do 15. leta ne šteje v to kvoto, za tiste na 15. let pa je številka štiri člane družine.

Policijska ura

Glede policijske ure v nočnem času se nič ne spreminja, prepovedano je torej gibanje na prostem med 22. in 5. uro zjutraj. S 1. aprilom se znova prepovedujejo vsi shodi, zborovanja, poroke, razen tistih, ki jih odobri minister za delo, družino in socialne zadeve, je še povedal Hojs.

Kustec: Šola na daljavo z izjemo nujnega varstva otrok

Med 1. in 11. aprilom bo izobraževanje po besedah ministrice za šolstvo Simone Kustec spet potekalo na daljavo. Izjema so vrtci ter prva triada v osnovnih šolah, kadar je potrebno nujno varstvo otrok. Gre za starše, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi: slovenska vojska, policija, poklicni gasilci, zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, v socialno varstvenih ter zdravstvenih ustanovah.

Izjema je tudi celotno izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, torej zavodi in osnovne šole, ki izvajajo programe za to skupino šolajočih. Izjema je kot ves čas tudi delo v vzgojnih zavodih.

Šole bodo že jutri dobile okrožnice in usmeritve. Časa bo dovolj, da se pripravijo, je napovedala ministrica.

Športni odlok

Izjeme bodo le za nadajevanje športnih aktivnosti v primeru vrhunskega športa, torej vseh športnikov, ki so kategorizirani z nazivi olimpijskega, svetovnega, mednarodnega perspektivnega razreda ter športniki v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, ki so člani državnih reprezentanc. Ti bodo lahko še naprej aktivno izvajali svoje športne treninge, vsi ostali pa v obdobju med 1. in 11. aprilom izvajajo na aktivnosti na daljavo.

Več TUKAJ.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj