Na vsebino

Zakonca Južna med 10 najbogatejših Slovencev

Vesna in Dari Južna.
Vesna in Dari Južna.

Stoterica najbogatejših Slovencev, ki so jo tudi letos pripravili pri reviji Manager, je težja za 15 odstotkov oziroma za nekaj več kot milijardo evrov in je tako z 8,1 milijarde najpremožnejša doslej. Skok je sicer za spoznanje manjši kot lani, vseeno pa precejšen glede na pocenitve na delniških trgih. Zakaj? Odgovor je v ogromnih lanskih dobičkih, ki so glede na lanske izjave in napovedi pogosto presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli. Poleg tega gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram – številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže.

Meja za vstop na lestvico se je tako z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona. Kot zanimivost pri Managerju omenijo, da so našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, večjim od 20 milijonov evrov.

Na šesto mesto lestvice sta se z ocenjenim premoženjem v višini 227 milijonov evrov uvrstila Belokranjca Dari in Vesna Južna, ki sta poslovno kariero začela z ustanovitvijo borznoposredniške družbe Perspektiva. Večino podjetij sta v svoj portfelj zajela s prevzemom družbe za upravljanje Vizija. Prek dveh holdingov Vizija imata v lasti gradbeno podjetje CGP, Tiskarno Novo mesto, Lisco in še nekaj naložb, med katerimi je opaznejši okoli 10-odstotni delež Petrola; ta delež po malem povečujeta. Prihodki skupine Perspektiva FT, v kateri sta zakonca lastnika vsak polovice, so se lani povečali za petino, na 265 milijonov, čisti dobiček je zrasel za sedem odstotkov, na 20,7 milijona evrov, kar je največ do zdaj. Dolg vztrajno zmanjšujejo.

Na tretjem mestu lestvice najdemo družino Šešok (300 milijonov evrov premoženja), ki ima v lasti tudi Iskrin obrat v Semiču. Menedžerji Iskre s predsednikom uprave Dušanom Šešokom na čelu so leta 2006 prevzeli Iskro in najeta posojila potem poplačali iz Iskrinih sredstev. V lastništvu sta naposled ostala le še Šešok in drugi član uprave Jože Godec, od katerega sta po sporu Šešokova sinova Klemen in Matija odkupila 41,2-odstotni delež, nato pa sta deleže odkupila še od nekaj manjšinskih delničarjev, skupaj 47 odstotkov Iskre. Družina Šešok je ustvarila dva stebra premoženja. Prvi steber je skupina Iskra, ki prevzema in odlično posluje (letos 295 milijonov evrov prihodkov in 23,5 milijona evrov čistega dobička), drugi pa nepremičnine. Krovni holding skupine je v Nemčiji in se imenuje Finadria.

Na letošnji lestvici je največji skok, v prvo peterico, naredil Boštjan Bandelj s svojim trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril kar 77,8 milijona evrov čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici še več.

Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca in 12 povratnikov, kar je manj kot v preteklih dveh letih, ko so bili v tem pogledu doseženi rekordi. Med novimi obrazi je Štefan Kukman, ki prebija led s kriptorešitvijo v konservativni logistični panogi. Podjetje CargoX, katerega 17-odstotni lastnik je, po lanskem približno 10-milijonskem dobičku letos napoveduje potrojitev lanskega rezultata, to pa je ključen razlog za uvrstitev Kukmana na lestvico z ocenjenimi 36,2 milijona evrov.

Na njej sta prvič tudi lastnika uspešnega razvijalca in proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdan Kronovšek in njegova sestra Nataša Besednjak. Podjetje vrednotimo na 39,6 milijona evrov.

Pri večini podjetnikov velik del premoženja pomeni lastništvo v podjetju, iz leta v leto pa je več takšnih, ki se na lestvico uvrščajo s kupninami. Tem so se letos pridružili Joc Pečečnik (Interblock), Ivo Boscarol in njegova hči Anastasia Taja (Pipistrel) ter zakonca Mojca in Tomaž Čebašek (Vasco).

Na lestvico so znova uvrščeni trije športniki, ki uspešno nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Najvišje med njimi je Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Za 20 milijonov evrov se je po naši oceni povečalo premoženje Luke Dončića, na 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto.

Na samem vrhu sta še vedno Iza Sia in Samo Login. Ker sporočata, da sta se zasebno razšla, njuno premoženje vodijo ločeno. Kot izhaja iz zadnjih dostopnih podatkov, sta bila pred prodajo enakomerno zastopana v lastništvu Outfita7, posledično si prvo mesto delita.

Med deseterico najpremožnejših je bil še lani Igor Akrapovič, a je letos s te lestvice izpadel.

Prvih 10 najbogatejših Slovencev:

1. Iza Sia Login (345 milijonov evrov)

1. Samo Login (345 milijonov evrov)

3. Šešok, družina (300 milijonov evrov)

4. Boštjan Bandelj (295 milijonov evrov)

5. Lah, družina (266 milijonov evrov)

6. Vesna in Dari Južna (227 milijonov evrov)

7. Joc Pečečnik (218 milijonov evrov)

8. Damian Merlak (212 milijonov evrov)

9. Marko Pistotnik (210 milijonov evrov)

10. Sandi Češko in Livija Dolanc (205 milijonov evrov)

Vir: STA, Finance Manager

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj