Na vsebino

Zaključek projekta Kolektivna blagovna znamka destinacije Bela krajina

KBZ Belokranjsko je znamka, ki predstavlja izvrstno, sonaravno pridelano, predelano, izdelano ali ponujeno lokalno ponudbo iz destinacije Bela krajina, ki pod svojim okriljem predstavlja s strani strokovne komisije certificirano ponudbo pridelkov, živilskih in rokodelskih izdelkov ter jedi in pijač postreženih na gostinski način.

Z vzpostavitvijo sistema certificiranja in celostne grafične podobe je omogočeno povezovanje belokranjskih ponudnikov in zagotavljanje kvalitete izdelkov, prav tako pa se bodo odprli novi trženjski kanali s pomočjo prodajno promocijskih centrov, spleta in logističnega centra. Vse to bo vodilo k večji prepoznavnosti belokranjske kulinarike, rokodelstva, lokalne samooskrbe in v naslednjih fazah tudi nastanitev in turističnih produktov.

Kolektivna blagovna znamka Belokranjsko je vzpostavljena po modelu Izvorno slovensko, na podlagi katerega so bile že vzpostavljene znamke Srce Slovenije, Dobrote Dolenjske, Bohinjsko, Okusi Rogle in druge.

Certifikat je za svoje izdelke do sedaj prejelo 39 ponudnikov, ki imajo v svoji ponudbi 100 izdelkov in jedi.

V projektu, ki je bil finančno podprt s programa Lokalne akcijske skupine Dolenjske in Bele krajine oziroma CLLD, so kot parterji sodelovali Razvojno informacijski center Bela krajina, Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika, Kulturni center Semič, Kmetijska zadruga Metlika, Krajinski park Kolpa, Starkmat, Sebastjan Štarkel s.p. in Medeni butik Bibi, Bernarda Kump s.p.

RIC Bela krajina je celotni projekt koordiniral in poskrbel, da so projektne aktivnosti tekle po začrtani časovnici. Poleg tega pa so v RIC Bela krajina izvedli naslednje aktivnosti:

  • vzpostavitev sistema Kolektivne blagovne znamke Belokranjsko,
  • izdelava celostne grafične podobe za KBZ Belokranjsko,
  • promocija KBZ Belokranjsko na prireditvah in sejmih po Sloveniji,
  • promocija KBZ Belokranjsko na Bohinjskem in v Radovljici ter ogled primera dobre prakse,
  • izvedba izobraževalne delavnice s primerom dobre prakse – KBZ Okusi Rogle,
  • izvedba skupinskih delavnic za ponudnike (vzpostavitev sistema, zapis zgodbe ponudnika/izdelka, trženje manjšega podjetja),
  • opremljanje promocijsko prodajnega centra – TIC Črnomelj: novo pohištvo, hladilni vitrini, prenosni računalnik in LCD ekran,
  • organizacija in izvedba individualnih svetovanj za ponudnike v sodelovanju z zunanjim izvajalcem,
  • organizacija in izvedba ocenjevanj v sodelovanju z zunanjim izvajalcem, za kategorije rokodelskih izdelkov, pridelkov in živilskih izdelkov ter jedi in pijač postreženih na gostinski način.

Zavod Metlika je pri projektu poskrbel za promocijske aktivnosti ter pridobil premično opremo, ki bo služila ponudnikom. Pridobili so namreč:

  • 12 novih stojnic, ki so bile uporabljene pri zaključnem dogodku ter so na voljo ponudnikom in ostalim deležnikom v destinaciji Bela krajina,
  • Fotografsko opremo, ki je na voljo v Hiši dobrot Bele krajine in služi za izdelovanje promocijskih fotografij in videov ponudnikov vpetih v projekt kolektivne blagovne znamke,
  • Catering mize, ki so nujne pri organizaciji kulturnih in gastronomskih dogodkov.

Zavod Metlika je v sklopu projekta tudi organiziral zaključno novinarsko konferenco s prodajno promocijskim sejmom na metliškem gradu. Na zaključnem dogodku so rokodelci, kmetje in gostinci prejeli certifikate ter se s svojimi izdelki predstavili širši publiki. Imeli smo tudi priložnost degustacije različnih vin, medenih in zeliščnih izdelkov, salam ter slanin. V Belokranjskem KoloDvoru so spekli slastne palačinke in postregli z domačimi žlinkrofi ter ajdovo pito. Na dogodku je nastopila tudi otroška folklorna skupina Metliške folklorne skupine Ivan Navratil ter Tamburaška skupina Melos.

Kulturni center Semič je v sklopu projekta uredil Vinoteko v Muzejski hiši Semič in sicer so preko projekta kupili razstavno-shrambeno omaro, mize in stole. Tako bo Vinoteka še bolj zaživela ter bila še bolj privlačna za obiskovalce ter opremljena za različne dogodke, ki jih organizira KC Semič. Poleg tega so v Semiču organizirali dogodke o vinu z različnimi tematikami in sicer: vino in kulinarika, senzorika vina, miti in resnice v pridelavi vina ter različne delavnice kulinarike (kmečko cvrtje, medenjaki, semško fuline/belokranjski nadev).

V projektu je sodelovalo tudi podjetje Starkmat s platformo Belokranjski izdelki. Prvenstvena naloga spletne platforme Belokranjski izdelki je bila objava izdelkov vseh ponudnikov, ki so pridobili certifikat Kolektivne blagovne znamke Bele krajine - Belokranjsko. Ker večina ponudnikov nima lastne spletne trgovine, smo s tem izdelke približali širši slovenski publiki in omogočili spletni nakup izdelkov belokranjskih ponudnikov skozi celo leto, 24 ur na dan.

Sicer pa je bilo znotraj projekta še več manjših aktivnosti, ki so skupaj nadgradile spletno platformo Belokranjski izdelki (SEO optimizacija, oglaševanje, objave na socialnih medijih)

Del aktivnosti je bila tudi priprava digitalnega kataloga ponudnikov, ki so pridobili certifikat Belokranjsko.

Pomemben del projekta je bila tudi vzpostavitev digitalnega seznama vseh belokranjskih ponudnikov (rokodelci, kmetje, vinarji, čebelarji ter nočitvene kapacitete in restavracije). Digitalni seznam je del koncepta povezave med različnimi belokranjskimi ponudniki - gostilne, restavracije in nočitvene kapacitete povežemo s proizvajalci in pridelovalci. S tem pa vzpodbudimo lokalno samooskrbo.

Vabimo vas, da tudi sporočite, če opazite, da določenega ponudnika še ni v bazi. Podjetje Starkmat ga bo na platformo z veseljem dodalo.

Del promocijskih aktivnosti blagovne znamke Belokranjsko, so tudi tematske košarice. Te različne izdelke smiselno združujejo v tematske košarice izdelkov. Vsebina košarice je odvisna od namena, priložnosti ali načina priprave hrane oziroma uživanja.

Košarice bo možno s prednaročilom preko spletne platforme Belokranjski izdelki, naročiti in fizično prevzeti na različnih prevzemnih točkah v Beli krajini.

Bernarda Kump je s svojo butično prodajalno Belokranjsko izročilo v centru Črnomlja uredila učni center kulinarike, v katerem izvaja delavnice za pripravo tradicionalnih jedi po starih recepturah, prilagaja pa jih tudi okusom sodobnega potrošnika. S kombinacijo različnih dobrin se trudi oblikovati sklope jedi – belokranjski zajtrk, ki bo v nadaljevanju svoje mesto dobil tudi na jedilnikih gostincev.

V sklopu projekta je pridobila kuhinjo ter ostalo nujno potrebno za izvajanje kulinaričnih delavnic. Delavnice so bile zelo dobro obiskane ter so aktivirale žensko participacijo na podeželju.

Za animacijo prebivalcev in tudi turistov na različnih dogodkih je poskrbela Belokranjska kulinarična ustvarjalnica na kolesih imenovana Belokranjski KoloDvor, za katerega so poskrbeli v Krajinskem parku Kolpa.

Trajanje projekta: 17 mesecev
Celotna vrednost projekta: 248.659,72 €
Višina upravičenih stroškov: 216.517,13€
Lastna sredstva partnerjev v projektu: 75.446,02 €
Programsko financiranje ESRR: 80%
Način financiranja: Operacija je sofinancirana s strani Republike Slovenije in Evropske Unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Spremljajte objave vseh projektnih partnerjev, kjer vas bomo obveščali o nadaljnjih aktivnostih kolektivne blagovne znamke Belokranjsko.

Prva nova ocenjevanja in vstop v certifikacijski sistem je planiran v začetku leta 2023.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj