Na vsebino

Zaključek projekta Interreg Slovenija - Hrvaška HITRO

Dober sosed je zlata vreden. Prijateljstvo je vino življenja. To sta pregovor in misel s katerima smo v soboto pričeli s slovesnostjo in sta nas spremljali skozi celo svečanost.

14. novembra 1976 je bila podpisana listina o pobratenju med Gasilsko zvezo Črnomelj in Vatrogasno zajednico Grada Duga Resa, saj so takratni gasilski veljaki ugotovili, da jih združujejo isti cilji, izzivi in pogledi. Sodelovanje se je z leti poglabljalo, menjale so se generacije, prišlo je do zamenjave družbenega sistema in države, nastali sta dve suvereni državi, Republika Slovenija in Republika Hrvaška, kateri sta postali članici v Evropske Unije.

Vse to ni veliko vplivalo na prijateljstvo in dobre sosedske odnose, saj se je sodelovanje poglobilo do te mere, da so prijatelji pričeli razmišljati o skupnem sodelovanju v sklopu programa Interreg Slovenija – Hrvaška, katerega namen je čezmejno sodelovanje reševanje skupnih izzivov, kateri so bili skupaj prepoznani v obmejnem območju, obenem pa izkoristiti neizkoriščene potenciale in krepiti proces sodelovanja za splošni skladni razvoj Evropske unije.

In tako smo s skupnimi močmi 26. julija 2017 oddali prijavnico za projekt Skupna čezmejna operativna enota zaščite in reševanja ali Hrvaško Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja z akronimom HITRO.

Projekt, je poleg vzpostavitve skupne enote, odzivanja sil za zaščito in reševanje na katastrofalne dogodke dal tudi poudarek na krepitvi odpornosti populacije na obmejnem območju.

Projekt se je pričel izvajati s 1. oktobrom 2018 in zaključil 31. januarja 2021. Vodilni partner projekta je bil Grad Duga Resa, partnerji Občina Črnomelj, Vatrogasna zajednica Grada Duga Rese, Gasilska zveza Črnomelj. Pridruženi partnerji Hrvatska vatrogasna zajednica, Gasilska zveza Slovenije, Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite – Područni ured civilne zaštite Rijeka – Služba civilne zaštite Karlovac, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Karlovac, Ministrstvo za obrambo - Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

V projektu so bile izvedene vse predvidene naloge in doseženi vsi cilji kljub epidemiji covida-19.

Za uspešno izvedbo projekta so zaslužni vsi sodelujoči, še posebej pa vodja projekta gospod Mihael Dujam, kateri je s svojim znanjem, entuziazmom in delavnostjo še bolj povezal projektne partnerje in vestno skrbel, da so bile izvedene vse aktivnosti in doseženi vsi cilji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj