Na vsebino

Začenja se največji vinski festival v državi

V Metliki se z več prireditvami drevi začenja tridnevni prireditveni niz 41. Vinska vigred v Beli krajini oz. tamkajšnji največji tradicionalni turistično-vinarsko in kulturno-etnološki dogodek. Gre tudi za največji vinski festival v Sloveniji, je ocenila predsednica prireditvenega odbora in metliška županja Martina Legan Janžekovič.

Prireditelji pričakujejo, da bo metliško mestno jedro med vinsko vigredjo - podobno kot v predcovidnih letih - ob ugodnem vremenu obiskalo do 20.000 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije in sosednje Hrvaške, je županja povedala na nedavni novinarski konferenci.

Letošnjo vinsko vigred so sicer zastavili po ustaljeni zasnovi z dogajanjem na treh metliških trgih. Obiskovalci bodo lahko poskusili najboljša belokranjska vina, se naučili peči belokranjsko pogačo, spremljali raznolik kulturni in glasbeni program ter se veselili s prijatelji.

Na drevišnji slavnostni otvoritvi bodo med drugim okronali 15. kraljico metliške črnine Nino Pečarič, nagradili bodo najboljša vina in najboljšo belokranjsko pogačo, ki so jo letos spekli na domačiji Škof Šrajf s Črešnjevca pri Semiču. Odprli bodo tudi kulinarično razstavo društva kmečkih žena, v Hiši dobrot Bele krajine pa bo potekalo tradicionalno poučevanje, kako speči pravo belokranjsko pogačo.

Soboto bodo začeli z Urbanovim tekom za odrasle in otroškim Urbančkovim tekom. Popoldne bodo nastopili pihalni orkestri, folklorne skupine in številni drugi glasbeniki.

Vigredna nedelja pa bo po županjinih besedah bolj družinski dan. Številne dejavnosti in delavnice so namreč prilagodili otrokom, družinam in vsem drugim, ki jih pritegnejo raznovrsten program, ponudba na številnih stojnicah in belokranjska vina.

Pokušina teh bo sicer vse tri dni možna v okolju metliškega gradu, kjer se bo predstavila večina belokranjskih vinarjev. Metliški Partizanski trg bo med vigredjo v celoti namenjen gastronomiji in sladkim prigrizkom, Mestni trg ponudnikom domače obrti in najrazličnejših dobrot, na Trgu svobode pa bo oder, na katerem bo potekal celodnevni in večerni spored, je še navedla Legan Janžekovičeva.

Po podatkih Turističnega društva Vigred je Vinsko vigred v Beli krajini v predcovidnem obdobju obiskalo tudi nekaj več kot 20.000 ljudi. Obiskovalci so med drugim popili približno 12.000 litrov belokranjskega vina. V grobem povprečju so prodali dobrega pol litra vina na obiskovalca. Na vsem prizorišču so prodali in razdelili več kot 700 tradicionalnih belokranjskih pogač. Na prireditvenih odrih pa se je običajno zvrstilo skupaj več kot 700 nastopajočih.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj