Na vsebino

Za boljšo prepoznavnost kulturnih spomenikov

Med označenimi spomeniki v črnomaljskem mestnem jedru je tudi cerkev sv. Duha. Foto: Robert Glazer
Med označenimi spomeniki v črnomaljskem mestnem jedru je tudi cerkev sv. Duha. Foto: Robert Glazer

Občina Črnomelj je v sodelovanju z novomeško enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine letos uspešno zagnala projekt označitve nepremičnih kulturnih spomenikov lokalnega pomena. Vse z namenom ozaveščanja o vlogi in pomenu kulturnih spomenikov ter njihovega varovanja in ohranjanja.

Doslej so z oznakami opremili 11 nepremičnih kulturnih spomenikov v mestnem jedru. V skladu s pravilnikom o označevanju nepremičnih kulturnih spomenikov mora biti namreč vsak kulturni spomenik zaradi boljše prepoznavnosti označen z natančno predpisano oznako. Označeni spomeniki v mestnem jedru Črnomlja so cerkev sv. Duha, stara šola, črnomaljski grad, Stoničev grad, cerkev sv. Petra, rojstna hiša Mirana Jarca, posojilnica, župnišče, komenda, Haringova hiša in Sinkovičeva hiša.

V drugi fazi projekta bodo vsako predpisano oznako dodatno opremili s QR kodo, ki posamezniku omogoča dostop do spletne strani, na kateri bo predstavljena širša vsebina o samem spomeniku.

Table za spomenike državnega pomena je dolžna naročiti in financirati država, medtem ko je za označitev lokalnih spomenikov zadolžena občina, ki je posamezno razglasitev sprejela.

Vir: Občina Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj