Na vsebino

Z odprtjem razstav začetek 60. Jurjevanja v Beli krajini

Na ogled so tudi likovna dela Dominika Lozarja.
Na ogled so tudi likovna dela Dominika Lozarja.

Z odprtjem razstav se je v Črnomlju včeraj začelo Jurjevanje 2024, najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Vse do nedelje se bodo na različnih lokacijah zvrstili različni koncerti, folklorni nastopi, razstave, predstavitve, športne in druge prireditve.

V okviru festivala so v starem mestnem jedru odprli sedem razstav na šestih lokacijah, namenjenih prikazu dosedanjih Jurjevanj in prikazu belokranjskega izročila. Program, ki ga je povezovala Daša Schweiger, se je odvijal na trgu pred cerkvijo Sv. Duha s pevsko spremljavo Belokranjskih siničk. Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek in direktorica RIC Bela krajina Barbara Papež Lavrič sta pozdravila prisotne in povabila na letošnje 60. Jurjevanje.

V cerkvi Sv. Duha je na ogled slikarska razstava Stojana Graufa Tukaj in zdaj. Na Petrovem trgu si lahko ogledate razstavo 60 let festivala Jurjevanje v Beli krajini, v Primožičevi hiši je na ogled rokodelska razstava Ivanke Sajovic z naslovom Pleši, pleši, Belokranjka, Jure gleda te z ganka!, v Pastoralnem centru so razstavljene avbe, peče in rute - pokrivala slovenskih žena, v prostorih Glasbene šole Črnomelj slovenske ljudske maske in glasbila sveta, v Belokranjskem izročilu pa likovna dela Dominika Lozarja in članic Likovne skupine Ivanjšcice Društva upokojencev Črnomelj. Ogled vseh razstav je brezplačen. Sredino dogajanje se je zvečer zaključilo v Jurjevanjski dragi s koncertom zasedbe Trio Vivere.

Dogajanje se je danes nadaljevalo na Ljudski univerzi ZIK Črnomelj z etnodelavnicami, nekakšnim sprehodom skozi belokranjsko dediščino, druženju ob ljudskem petju, spoznavanju belokranjskih jedi in vezenja. Posebej so bili veseli obiska folklorne skupine iz Paname, ki je z glasbo obogatila druženje. Popoldne bo v Jurjevanski dragi srečanje otroških folklornih skupin Bele krajine, nato pa ob 21. uri tudi uradno odprtje letošnjega, že 60. Jurjevanja.

Predstava za otroke in rokodelski sejem bosta začela petkovo dopoldansko Jurjevansko dogajanje. Popoldne bo pri cerkvi sv. Duha koncert Tamburaškega orkestra in Tamburaškega kvinteta Glasbene šole Črnomelj. Zvečer sledijo koncert Big banda Črnomelj, nastopi tujih folklornih skupin in zabavni program s skupino Dejan Dogaja band.

Soboto se bo dogajanje začelo z dopoldanskim nastopom Godbe Črnomelj pred črnomaljskim gradom, tržnico dobrot in rokodelstva ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Sledili bodo nastopi folklornih skupin, rokodelski sejem ter nastopi različnih glasbenih skupin. Vrhunec bo večerna zabava s skupino Chicas.

Podobno bogat program se obeta v nedeljo, ko bodo v Jurjevanski dragi med drugim s proslavo obeležili tudi dan državnosti. Ob 22. uri bo zaključni koncert Vlada Kreslina in skupine Mali bogovi.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Dubravka Čengije, je cilj festivala ohranjati in promovirati slovensko folkloro ter obenem odpirati vrata mednarodnemu sodelovanju. Letošnji festival bo še posebej bogat in raznolik, saj so povabili številne gostujoče skupine iz različnih držav. Tako se bo na prizoriščih zvrstilo kar okrog 1300 nastopajočih, poleg osrednjih folklornih nastopov pa bo festival obogaten tudi s približno 40 spremljajočimi dogodki, je povedal na nedavni novinarski konferenci, na kateri so predstavili letošnje dogajanje.

"Jurjevanje v Beli krajini je dogodek, ki ima za občino in njene prebivalce izjemen pomen. Že 60 let je ta festival središče kulturnega dogajanja, ki združuje prebivalce in obiskovalce iz bližnje in daljne okolice. Ponosni smo, da lahko gostimo tako pomemben festival, ki ne le ohranja našo kulturno dediščino, ampak tudi spodbuja turizem in krepi lokalno gospodarstvo. Jurjevanje je več kot le festival - je del naše identitete in skupnostnega duha, ki nas vse povezuje," pa je o Jurjevanju povedal črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj