Na vsebino

Volilni zbor belokranjskih častnikov

Belokranjski častniki, združeni v Območnem združenju slovenskih častnikov Bela krajina (v nadaljevanju OZSČ) smo se na rednem letnem zboru, ki je bil obenem tudi volilni, zbrali v soboto, 11. marca 2023 v Metliki. Letošnji zbor smo povezali z vojaško-strokovnim predavanjem generalmajorja Alojza Šteinerja.

Kot vsak slovesni dogodek smo tudi letošnji zbor začeli z državno himno, ki jo je tokrat zapela 22-letna študentka Natalija Šterk, učenka Glasbene šole Andreja Bajuka. Nadaljevali smo s slovesnim delom zbora, v katerem smo počastili spomin na preminule tovariše, v nadaljevanju pa sta podpredsednik ZSČ, brigadir Martin Jugovec, in predsednik OZSČ Anton Krašovec, podelila letošnja priznanja. Pisno priznanje ZSČ sta prejela Robert Konda in stotnik Drago Mohar, stotnik Peter Golobič je prejel bronasto medaljo ZSČ, stotnik Anton Zvone Kambič in Silvo Turk pa sta prejela častni znak ZSČ.

Zatem smo prešli na delovni del zbora z naslednjim dnevnim redom:

1. Izvolitev organov zbora;
2. Poročila: predsednika o delu OZSČ v letu 2022 in v preteklem mandatu, finančno poročilo, poročili nadzornega odbora in častnega razsodišča;
3. Razprava in sprejem poročil;
4. Razrešitev organov OZSČ BK;
5. Volitve organov OZSČ BK za mandat 2023 – 2027;
6. Sprejem Finančno ovrednotenega Programa dela OZSČ BK v letu 2023;
7. Beseda gostov;
8. Razno.

Po sprejetih poročilih so vsi dosedanji organi OZSČ dobili razrešnico in pristopili smo k volitvam novih organov. V nastopajočem obdobju nas bo vodilo naslednje predsedstvo:

  • Predsednik: stotnik Anton Krašovec
  • Podpredsednika: stotnik Anton Zvone Kambič in podpolkovnik Anton Šuklje
  • Sekretar: stotnik Jurij Jelerčič
  • Ostali člani predsedstva: stotnik Viktor Kozjan, stotnik Jože Matekovič, stotnik Boris Lovrenčič, stotnik Anton Jelenič in stotnik Dušan Velše.

Izvoljen je bil tudi nadzorni odbor, častno razsodišče, komisija za vojaško-strokovne aktivnosti in komisija za informiranje, imenovani pa so bili tudi zastavonoše.

V nadaljevanju smo sprejeli finančno ovrednoten program dela za letošnje leto, nato pa so nas pozdravili naši gostje: županji občin Metlika in Semič, predstavniki prijateljskih OZSČ in drugih domovinskih in veteranskih organizacij.

Sledilo je strokovno-vojaško predavanje generalmajorja dr. Alojza Šteinerja z naslovom »Pogledi na vojno v Ukrajini – možen razplet in posledice«. Prisotni smo na predavanju dobili analitičen vpogled na dogajanje v Ukrajini ob razlagi širšega ozadja te boleče rane današnje Evrope.

Po predavanju smo se zadržali še ob prigrizku in kozarčku belokranjskega.

Vir: OZSČ Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj