Na vsebino

Vojaki hrvaške meje ne varujejo več

Foto: Miha Prijatelj
Foto: Miha Prijatelj

Z novim letom, ko je Hrvaška vstopila v schengen, slovenska vojska ne izvaja več sistematičnega varovanja državne meje. Še naprej pa slovenski vojaki s policijo sodelujejo pri odstranjevanju začasnih tehničnih ovir, pri vzdrževanju cest ter pri različnih oblikah usposabljanj.

Po vstopu Hrvaške v schengen slovenski vojaki ne sodelujejo več s policisti pri varovanju meje. Slovenska vojska na meji s Hrvaško sicer še naprej sodeluje pri odstranjevanju začasnih tehničnih ovir, logistični podpori pri vzdrževanju cest ter različnih oblikah usposabljanj na tem območju, so v odgovoru na poslansko vprašanje pojasnili na vladi.

Poslanec SDS Branko Grims je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje glede umika Slovenske vojske z meje s Hrvaško kljub po njegovih navedbah “drastično povečanemu vdoru ilegalnih migrantov” na ozemlje Slovenije. Ob tem je opozoril tudi na zlorabe azilnega postopka. Kot meni Grims, bodo ilegalne migracije dolgoročno velik problem, zato bi morala vlada ohraniti oziroma glede na razmere še okrepiti ukrepe za zaščito meje s Hrvaško.

Na Grimsovo vprašanje, kdo, kdaj in na kakšni osnovi je sprejel sklep o umiku vojakov Slovenske vojske z meje s Hrvaško, so v vladnem odgovoru zapisali, da je bilo na mesečni koordinaciji med policijo in poveljstvom sil Slovenske vojske 13. decembra dogovorjeno, da se zaradi reorganizacije policije, povezane z vstopom Hrvaške v schengensko območje, začasno prekine napotovanje pripadnikov Slovenske vojske na naloge sodelovanja s policijo pri širšem varovanju državne meje. O tem je nekaj dni pozneje policija obvestila Generalštab Slovenske vojske, ta pa je nato izdal usmeritve.

Slovenska vojska po njihovih navedbah na območju državne meje s Hrvaško sicer še naprej sodeluje s policijo, in sicer pri odstranjevanju začasnih tehničnih ovir, logistični podpori pri vzdrževanju cest ter različnih oblikah usposabljanj na tem območju.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj